RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Bush godkjente fangemishandling

(Reuters/Scanpix)
Sist oppdatert:
En amerikansk borgerrettsgruppering beskylder president George W. Bush for å ha godkjent «inhumane etterforskningsmetoder» mot Guantanamo-fanger.

Borgerrettsgruppen American Civil Liberties Union (ACLU) fremsatte tirsdag alvorlige påstander om mishandling av fangene ved USAs marinebase på Guantanamo Bay på Cuba.

Ifølge ACLU har militært personell på basen gitt seg ut for å være FBI-agenter, for deretter å ha ydmyket og mishandlet fanger - blant annet ved å brennemerke dem i ørene med tente sigaretter.

Fangemishandlingen skal ha gått så langt at fanger skal ha blitt tvunget til å sitte i fosterstilling i mellom 18-24 timer, lenket fast på hender og føtter. Ifølge AP skal en fange ha blitt pakket inn i et israelsk flagg og utsatt for kontinuerlig musikkstøy og strobelys.

Borgerrettsgruppen hevder at disse «forhørsmetodene» har blitt godkjent av USAs president personlig. Denne påstanden blir kontant avvist av Det hvite hus.

Til tross for at det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon hele tiden har hevdet at fengselet på Guantanamo blir drevet forsvarlig, har det ikke manglet på påstander om tortur og mishandling fra løslatte fanger.

Pentagon hevder at alle innrapporterte påstander om overgrep blir etterforsket. En talsmann for departementet legger til at å fremstå som FBI-etterforskere i avhør av disse fangene ikke er i tråd med regelverket.

Rapporten fra ACLU består i hovedsak av e-postkorrespondanse med ikke navngitte FBI-agenter som har vært vitne til mishandling og kritikkverdige forhørsteknikker på Guantanamo-basen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere