*Nettavisen* Nyheter.

- Bush innrømmer dop-bruk

Foto: (Reuters/Scanpix)

Doug Wead tok lydbåndopptak av private samtaler med George W. Bush. Der skal Bush ha kommet med en oppsiktsvekkende innrømmelse.

21.02.05 08:02

Private samtaler med George W. Bush ble i hemmelighet tatt opp på band av den nåværende presidentens nære venn og rådgiver gjennom mange år, Doug Wead.

Lydbåndene, som avisa New York Times har fått tilgang til flere av, ble tatt opp før Bush ble valgt til president.

Blant det mest oppsiktsvekkende på opptakene er en samtale i etterkant av en pressekonferanse, hvor Bush hadde nektet å kommentere fortiden sin.

Her begrunner Bush taushetsstrategien sin overfor Wead:

«Jeg ville ikke svare på marihuana-spørsmålet. Vet du hvorfor? Fordi jeg ikke vil at en eller annen unge skal gjøre det jeg har prøvd,» sier Bush på tapen, ifølge New York Times lørdag.

Samtidig latterliggjør han, ifølge New York Times, daværende visepresident Al Gore, som da hadde innrømmet marihuana-bruk offentlig.

«Dagens foreldre må bli voksne, si til seg selv, ja visst har jeg brukt stoff. Men i stedet for å innrømme det, bør de si til ungdommen; ikke gjør det.»

- Et svik
Doug Wead forklarer opptakene med at han så på George W. Bush som en historisk skikkelse, men innrømmer samtidig han visste at den senere presidenten kunne komme til å se på det han gjorde som et svik.

Wead benekter at han velger å frigi lydbåndopptakene nå for å skaffe seg publisitet rundt en bok om president-barndommer som den tidligere rådgiveren jobber med.

- Tok imot Jesus
Også Bush’ personlige kristendom og hans strategiske tanker omkring kristenkonservative velgere var temaer i samtalene med Wead.

Under forberedelsene til et møte med kristne ledere i september 1998, fortalte daværende guvernør Bush sin venn og mentor Doug Wead at «som du sa, det finnes noen kodeord. Det er noen riktige måter å si ting på, og noen uriktige måter. Jeg kommer til å si at jeg har akseptert Kristus i mitt liv. Og det er en sann uttalelse.»

Men som aspirerende presidentkandidat var Bush også redd for at prominente evangelisk-kristne ikke ville like hans verging mot å lage bråk med homofile («kick gays»).

Fryktet kokain-rykter
George W Bush, som har innrømmet å ha slitt med alkoholproblemer tidligere I livet, forteller på lydbåndopptakene at han nok skulle tåle en gransking av fortiden sin.

Den involverer lite mer enn «bare, du vet, vill oppførsel», forteller presidentkandidaten til Wead.

Bush uttrykte imidlertid uro for at beskyldninger om bruk av kokain skulle komme opp i president-valgkampen. Republikaneren anklaget motstandere for å sette i gang rykter.

- Hvis ingen kommer med slike anklager, er det ingen sak, men hvis noen skulle dukke opp, vil det bli laget en sak, forklarte Bush sin betrodde venn.

Wead repliserte at Bush jo tidligere har benektet kokain-bruk.

- Jeg har ikke benektet noen ting, fastslo George W. Bush.

Fortsatt taus om dop
Ifølge New York Times tviler ikke Det hvite hus på ektheten i lydbåndopptakene til Doug Wead:

- Guvernøren hadde løse samtaler med en han trodde var hans venn, sier talsmann for det Hvite hus Trent Duffy til New York Times

På spørsmål om narkotika, svarer Duffy som ventet:

- Dét har blitt spurt om og svaret på så mange ganger at det ikke er noe mer å tilføye.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag