RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Bush mangler respekt

(AP/Scanpix)
Sist oppdatert:
FNs generalsekretær Kofi Annan kom tirsdag med sterk kritikk av president George W. Bush. Samtidig fastholdt Bush at Irak-krigen var nødvendig.

I sin tale i FNs generalforsamling hevdet USAs president at den USA-ledede koalisjonen hadde imøtekommet «verdens rettferdige krav» ved å styrte Saddam Hussein.

- Irak mot demokrati
Bush brukte Afghanistan som et positivt eksempel på at flere land i verden er på vei mot demokrati. Også Irak er på vei mot demokratiet, sa den amerikanske presidenten ifølge NTB.

- Vi står ved siden av folket i Afghanistan og Irak inntil deres håp om frihet er oppfylt, sa Bush, og anklaget al-Qaida for å stå bak volden i Irak.

Kritikk fra Annan
I sin åpningstale i generalforsamlingen forfektet generalsekretær Kofi Annan et noe annet syn på saken:

Bush måtte tåle hard kritikk fra Annan for USAs planer om å innføre demokrati i Irak med makt.

- President George W. Bush og hans regjering viser manglende respekt for lov og rett, sa Annan.

I talen tirsdag kritiserte han også blant annet amerikanske soldaters mishandling av fanger i irakiske fengsler.

Rettferdige regler
I mindre direkte ordelag reiste han tvil om selve grunnlaget for krigen i Irak.

- De som forsøker å gi andre legitimitet, må selv opptre legitimt. De som påberoper seg folkeretten, må selv opptre på folkerettslig forsvarlig vis, sa Annan.

- Det er loven, herunder Sikkerhetsrådets resolusjoner, som gir det beste grunnlag for å løse langvarige konflikter - i Midtøsten, i Irak og rundt om i verden. Alle stater – sterke og svake, store og små – trenger en ramme av rettferdige regler, sa FNs generalsekretær.

George Bush gikk hardt ut mot Yasser Arafat i sin tale. Han ba verdens ledere stanse all støtte til en leder som «forleder sitt folk og svikter deres sak», melder AFP.

- Stans ydmykelsen
I talen oppfordret Bush også palestinske og arabiske ledere til å løsrive seg fra terrorisme. Samtidig ba han Israel om å stanse ydmykelsen av det palestinske folk, og om å stanse utbyggingene av bosettinger på Vestbredden og Gazastripen.

Israel bør fryse bosettingene, oppløse ulovlige utposter, holde opp med den daglige ydmykelsen av det palestinske folk og unngå handlinger som skader endelige forhandlinger, sa Bush ifølge NTB.

Samtidig ba han palestinske ledere om å bruke fredelige metoder for å oppnå rettigheter for sitt folk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere