*Nettavisen* Nyheter.

- Bush skjeler til Soria Moria

- At George W. Bush ringer Jens Stoltenberg nå, kan tyde på at USA vil komme Soria Moria-forhandlingene i forkjøpet, mener USA-ekspert Svein Melby.

16.09.05 14:39

Midt oppe i FN-toppmøtet og redningsarbeidet i New Orleans, tok Bush seg tid til å gratulere Jens Stoltenberg med valgseieren. Den amerikanske ambassaden varslet Stoltenberg onsdag om at Bush ville ringe dagen etter. Allerede før klokken 07.00 amerikansk tid torsdag var Bush på tråden.

-Dette kan vanskelig tolkes annerledes enn at Bush er opptatt av å ha et godt forhold til den kommende Stoltenberg-regjeringen, sier USA-eksperten Svein Melby til TV 2 Nettavisen.

Melby forsker på amerikansk politikk ved Institutt for forsvarsstudier i Oslo.

Hoppe av
Mandag 26, september starter de kommende regjeringsforhandlingene på konferansesenteret Soria Moria i Oslo. Svein Melby tror Bush-administrasjonen har bitt seg merke i løftene fra de rødgrønne partiene om at den nye regjeringen vil trekke alle norske offiserene ut fra Irak.

-Bush er blitt klar over at en stat man oppfatter som en alliert, også i Irak-sammenheng, er i ferd med å hoppe av, sier Melby.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Øyvind Ludt

Har ikke råd
I løpet av valgkampen sa Stoltenberg flere ganger at de norske offiserene i Irak skal hjem. I samtalen ned Bush brukte han ordet bør. Melby tror amerikanerne kan ha fått inntrykk av at Ap er på glid og at offiserene under gitte omstendigheter kan bli værende.

-Jeg ville ikke brukt ordet bør, hvis meningen var å rydde av veien enhver misforståelse, sier Melby.

- Det kan også hende at amerikanerne vet hva som er på gang i forhold til Irak, og at presidenten og de rundt han har funnet ut at de ikke har råd til det stadige frafallet i Irak, fortsetter han.

- Er enige
Kilder i Arbeiderpartiet TV 2 Nettavisen har vært i kontakt med, sier partiets holdning står fast.

-De tre partiene er enige om at offiserene skal hjem, sier en sentral kilde.

-Stoltenberg har ikke endret syn, sier en annen.

Torsdag ringte George W. Bush også statsminister Kjell Magne Bondevik.

- Han ville takke for et godt samarbeid, sier rådgiver Øystein Mjærum til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.