RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Bush stiller Hitler i skyggen

Nord-Korea finner det meningsløst å forhandle med USA om sine atomvåpenplaner, og går voldsomt ut mot president George W. Bush.

- Bush er en tyrann som stiller Adolf Hitler helt i skyggen, heter det i en kunngjøring fra det nordkoreanske utenriksdepartementet.

- Det er ikke til å undres over at Bush blir latterliggjort som en idiot, en ignorant, en tyrann og en drapsmann, ikke bare i USA men også i andre deler av verden, heter det videre i den alt annet enn diplomatiske uttalelsen.

- En politisk imbesill, uten snev av moral, lyder den nordkoreanske karakteristikken av den amerikanske presidenten.

- Tyrannisk
Bakgrunnen for den nordkoreanske tiraden var trolig en tale Bush holdt i Hudson i forrige uke, der han stemplet kommunistregimet i Pyongyang som tyrannisk.

Nord- og Sør-Korea skulle etter planen ha innledet samtaler med Kina, Japan, Russland og USA i løpet av august, noe myndighetene i Pyonyang nå utelukker med henvisning til amerikanernes fiendtlige politikk.

En sørkoreansk talsmann utelukker likevel ikke at samtalene kan finne sted, og viser til at nordkoreanerne ofte kommer med krasse utfall før de setter seg til forhandlingsbordet.

Atomstrid
Mandagens kraftsalve fra Pyongyang kommer bare få uker etter at USA kunngjorde at de ville gi 50.000 jordbruksprodukter til landet, via FNs matvareprogram (WFP).

Dette til tross for at Nord-Korea tidligere i sommer medga at mesteparten av landets atomprogram var innrettet mot utvikling av våpen.

Den nordkoreanske innrømmelsen kom under forrige runde av sekslandsforhandlingene i Beijing, ifølge amerikanske talsmenn.

USA har de siste årene presset hardt for å få Nord-Korea til å gi opp sine forsøk på å produsere atomvåpen, noe som ikke har falt i god jord i Pyongyang.

(©NTB-Reuters-AFP)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere