RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Bush visste om Abu Ghraib-skandalen

(AP/Scanpix)
Sist oppdatert:
En amerikansk general går langt i å antyde at Bush og Rumsfeld hadde kjennskap til overgrepene i Abu Ghraib-fengselet.

Generalmajor Antonio Taguba ledet den første etterforskningen i forbindelse med overgrepene mot fanger i det irakiske Abu Ghraib-fengselet.

Nå mener han at den tidligere forsvarsministeren, Donald Rumsfeld, kan ha avledet Kongressen under en høring i mai 2004 i forbindelse med overgrepene begått av amerikanske fangevoktere. Taguba sier Rumsfeld har bagatellisert sine forhåndskunnskaper om det som foregikk i fengselet, skriver The Independent.

Kjent for Bush
Taguba sa til The New Yorker mandag at president George W. Bush må ha vært klar over mishandlingen. Men Bush har tidligere hevdet at han først ble klar over situasjonen gjennom bildene i media. Det hvite hus har utstedt en pressemelding hvor de avviser generalens påstand.

- Presidenten sa for over tre år siden at han så bilder av overgrepene først da det dukket opp på TV, sier talsmann Scott Stanzel.

Rumsfeld sa under kongresshøringen at han ikke hadde sett bildene før de dukket opp på TV-en. I tillegg hevdet han hardnakket på at Pentagon ikke hadde bildene.

Ren løgn
Dette mener generalen er ren løgn. Taguba sier han selv hadde igangsatt en etterforskning rundt overgrepene flere uker før bildene dukket opp i media, og at Pentagon hadde tilgang på både bilder og videoklipp av overgrepene.

- Bildene var tilgjengelig for ham (Rumsfeld red.anm.), dersom han ønsket å se dem, sier Taguba.

- Kan ikke huske en dritt
Taguba sier at Rumsfeld har klisterhjerne og kan umulig ha glemt bildene som Pentagon hadde tilgang på.

- Det er ikke sjanse i havet at han lider av KHD - Kan ikke Huske en Dritt - Han forsøker bare å frikjenne seg selv, sier Taguba.

Rumsfeld har offentlig beklaget for torturskandalen. Han gikk av som forsvarsminister etter at Republikanerne tapte Kongressvalget høsten 2006.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere