*Nettavisen* Nyheter.

- Charles liker ikke USA

Foto: (Reuters)

Tirsdag tok prins Charles imot George W. Bush da USAs president kom til England, men kilder hevder at Charles i virkeligheten ikke kan fordra USA, og er svært kritisk til landets politikk i Midtøsten.

Det britiske utenriksdepartementet skal flere ganger ha rådet prins Charles til å holde seg borte fra USA, fordi han er for arabervennlig.

Ikke på seks år
Storbritannias prins Charles har ikke besøkt USA på seks år, og er neppe velkommen nå heller. Det kom tirsdag kveld fram at Charles har sterke pro-palestinske synspunkter, og at han er svært kritisk til USAs politikk i Midtøsten.

Britiske diplomater har lenge fryktet at prinsens synspunkter kunne skape forlegenhet og vanskeligheter ved et eventuelt besøk i Washington, skriver The Guardian.

- Det dreier seg om oppfatningen om at prinsen er ganske arabervennlig. Han har, i amerikansk og internasjonal terminologi et ganske vanskelig syn på Israel, sier en kilde til avisen.

- Han mener amerikansk politikk i Midtøsten er komplett galskap, og han pleide å uttrykke det ganske klart for mange folk, deriblant ministere og flere ambassadører. Systemet synes i bunn og grunn at han har en ganske usunn holdning overfor USA, og han har egentlig ikke ønsket å dra heller. Han liker ikke amerikansk kultur, sier kilden videre.

Råd fra UD
Prins Charles gjennomførte fire besøk i USA fra 1993 ti 1997, men har ikke vært der siden. Det palestinske temaet er blitt ekstra sensitivt etter september 2000 da den siste intifadaen begynte.

The Guardian skriver at det britiske utenriksdepartementet gir råd til hvor og når prinsen bør dra på statsbesøk. At han ikke har vært i USA på seks år tyder på at departementet ikke vil ha ham der.

En annen grunn til at Charles ikke er veldig glad i USA, skal ifølge kilden være at prinsesse Diana var så populær der, men hans syn på konflikten i Midtøsten skal være hovedgrunnen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.