*Nettavisen* Nyheter.

- Cheney sladret om CIA-agent

Foto: (EPA)

Visepresident Dick Cheney blir nå trukket inn i skandalen omkring hvem som røpet navnet på CIA-agenten Valerie Wilson.

26.10.05 08:26

Det går fram av notatene fra en samtale Dick Cheney hadde med stabssjefen sin, Lewis Scooter Libby, skriver New York Times.

SE VIDEO:Visepresident i hardt vær

Notatene viser at Dick Cheney kjente til CIA-tjenestekvinnen Valerie Wilson en måned før hun ble omtalt i en kommentar av spaltisten Robert Novak, og at han nevnte henne for stabsjefen sin.

Under etterforskningen har det kommet fram at Libby brakte Wilson på bane i samtaler med New York Times-journalisten Judith Miller. Miller satt fire måneder i fengsel fordi hun nektet å oppgi kilden, til tross for at hun aldri omtalte Wilson.

Uran
Valerie Wilson, med pikenavnet Plame, er gift med den tidligere ambassadøren Joseph Wilson. Før invasjonen av Irak kritiserte han Bush-administrasjonens påstander om at Irak hadde forsøkt å skaffe seg uran fra Niger.

Etterforskningen forsøker å bringe på det rene om Det hvite hus hevnet seg ved å sørge for at konas yrke som CIA-agent ble kjent. Valerie Plame jobbet i det skjulte som CIA-ekspert på masseødeleggelsesvåpen. Ifølge Det hvite hus sørget hun for at ektemannenmannen ble sendt til Niger for å undersøke om Irak hadde forsøkt å kjøpe uran av myndighetene i landet.

Hemmelig
I USA er det straffbart å røpe navnet på en CIA-ansatt som opererer med skjult identitet. Cheney er imidlertid ikke mistenkt for å ha røpet navnet på Valerie Wilson med viten og vilje. Han skal ha blitt informert av den daværende CIA-sjefen George Tenet om at ambassadørens kone jobbet i CIA, men skal ikke ha kjent til navnet, eller at hun hadde hemmelig identitet.

Tidligere har det kommt fram at president George W. Bushs mektige rådgiver Karl Rove også diskuterte Valerie Wilson med journalister, men også han benekter at han noen gang nevnte navnet hennes i samtalene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.