RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- CIA redigerte på Wikipedia

Sist oppdatert:
Endringer i artikler i online-leksikonet Wikipedia kan angivelig spores til både CIA og Vatikanet.

Nettprogrammet Wikipedia Scanner skal kunne spore opp hvilke organisasjoner som endrer tekster på Wikipedia. Programmet er utviklet av forskere ved California Institute of Technology, melder BBC.

Wikipedia er et gratis online leksikon der enhver kan legge inn sine egne artikler, og hvem som helst kan redigere dem.

I en artikkel om Irans president Mahmoud Ahmadinejads planer for sin rolle som president, er utropet Wahhhhhh! lagt inn. Denne endringen har Wikipedia Scanner sporet tilbake til CIA-eide maskiner.

CIA vil ikke bekrefte om de står bak endringene.

Fjernet Gerry Adams-lenker
Også Vatikanet skal ha vært på ferde i artiklene om Gerry Adams, lederen for det irske republikanske partiet Sinn Fein. Lenker til nyhetsartikler fra 2006 er blitt fjernet fra maskiner med IP-adresser som spores til Vatikanet. Lenke pekte på artikler der det hevdes at Adams fingeravtrykk ble funnet på en bil som ble brukt i et dobbeltdrap i 1971.

En datamaskin eid av det amerikanske demokratiske partiet skal ha blitt brukt til å foreta endringer på artikkelen om Rush Limbaugh, en talk show-vert som tilhører den politiske høyresiden. Limbaugh blir omtalt som ”idotisk”, ”rasist” og ”hykler”.

IP-adressen er registrert på Demokratenes hovedkvarter. En talsmann for Demokratene avviser at maskinen tilhører dem, men at de har samme IP-adressse som Demokratenes kampanjeorganisasjon DCCC (Democratic Congressional Campaign Committee”.

- Vi unnskylder ikke den slags aktiviteter, og vi gjør alt vi kan for å sikre at vårt nettverk blir brukt på en ansvarlig måte, sier Doug Thornell fra DCCC til BBC.

Kommersielle aktører
Wikipedia Scanner avslører også at flere kommersielle aktører har endret artikler. Et av eksemplene er Diebold, selskapet som leverte elektroniske stemmemaskiner til det kontroversielle amerikanske valget i 2000. I oktober 2005 skal en person ha brukt en av Diebolds datamaskiner til å fjerne deler av teksten som omhandlet avsløringer om at administrerende direktør Walden O’Dell var en av George Bush’s mest effektive fundraisere.

Diebold har ikke kommentert saken overfor BBC.

Wikipedia Scanner sporer endringer som er gjort i sidene og matcher informasjonene med en database over IP-adrseser og deres eiere. Programmet kan imidlertid ikke avsløre hvem som gjør endringene.

- Rent teknisk vet vi ikke om endringene er gjort av aktører i selskapene, men vi vet at endringene ble foretatt av noen med tilgang til deres nettverk, skriver utvikler Virgil Griffith ved California Institute of Technology.

- Wikipedia Scanner kan forhindre organisasjoner eller enkeltpersoner fra å endre artikler de ikke burde endre, sier en talsmann for Wikipedia.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere