RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- CIA skjuler Irak-fanger

Foto: Luke Frazza (AFP/Scanpix)
Sist oppdatert:
CIA-sjef George Tenet har litt å svare for etter lekkasjer fra en hemmeligstemplet rapport som hevder at CIA skjuler irakiske fanger overfor for utsendinger fra Det internasjonale Røde Kors.

I en hemmeligstemplet Pentagon-rapport kommer det fram at amerikanerne holder såkalte spøkelses-fanger i irakiske fengsler, skriver Los Angeles Times.

Fangenes identitet holdes skjult, det foreligger ikke dokumentasjon om hvor eller hvorfor de ble pågrepet og det reises ingen tiltale.

Når utsendinger fra Det internasjonale Røde Kors (ICRC) kommer på besøk blir fangene flyttet rundt for å holde dem skjult. Ingen får dermed anledning til å kontrollere hvilken skjebne de lider.

CIA gransker
Nå skal CIA granske opplysningene, for å se om deres personell i Irak har noe å gjøre med de skjulte fangene.

– Vi må se nærmere på spøkelsesfangene. Dette er ikke i tråd med CIAs regelverk for håndtering av fanger, sier en kilde i etterretningsorganisasjonen til Los Angeles Times.

Pentagon-rapporten navngir ikke CIA, men eksperter som Patrick Lang, tidligere leder for Midtøstenenheten i USAs militære etterretningstjeneste DIA, er ikke i tvil om hvem kritikken er myntet på.

– Det er galskap å gjøre noe slikt, sier Lang til Los Angeles Times.

Stor operasjon
CIA skal ha minst 500 agenter i Irak, i en operasjon som savner sidestykke i etterretningsorganisasjonens historie.

Etterretningsfolkene skal ha vært sentrale i jakten og pågripelsen av Saddam Hussein og hans nærmeste medarbeidere, men hvilken rolle CIA spiller under forhørene er mindre kjent.

Under en høring i Senatet tidligere i uken medga Pentagon at det foreligger beviser på omfattende overgrep mot fanger i Irak og Afghanistan, og at det er registret 25 dødsfall i den forbindelse. CIA-tjenestemenn skal være knyttet til flere av dem.

Brudd på folkeretten
En CIA-kilde bekrefter overfor Los Angeles Times at etterretningsorganisasjonen for tiden holder om lag 25 fanger i det beryktede Abu Ghraib-fengselet utenfor Bagdad.

I den hemmeligstemplede Pentagon-rapporten vises det til at mellom seks og åtte uregistrerte fanger ble flyttet rundt da en ICRC-delegasjon for en tid tilbake besøkte dette fengselet.

- Denne manøveren var villedende, i strid med hærens regler og et brudd på folkeretten, heter det i Pentagon-rapporten.

Internasjonale menneskerettsgrupper har i årevis dokumentert lignende praksis i diktaturstater verden over.

– Forsvinner
– Dette er en annen måte å si at folk forsvinner på, sier Kenneth Roth som leder Human Rights Watch. Han er dypt bekymret over praksisen.

– Dette er uten sammenligning den farligste omstendighet noen kan befinne seg i, sier Roth som viser til at slike skjulte fanger risikerer å bli torturert og drept.

– Om en regjering undergraver et slikt nøkkelelement i prosessen, er man nærmest garantert at det vil finne sted overgrep, sier Elisa Massimio i den amerikanske menneskerettsorganisasjonen Human Rights First til Los Angeles Times.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere