- CIA stanser tøffe avhørsmetoder

Foto: (AP/Scanpix)

CIA har midlertidig stanset bruken av en rekke avhørsteknikker som innebærer fysisk smerte og psykisk stress, ifølge avisa The Washington Post.

Eksempler på de omstridte avhørsmetodene er falske drukninger, plassering av fanger i ubehagelige posisjoner i lange perioder og tilbakeholdelse av smertestillende medisiner.

Bakgrunnen for at disse framgangsmåtene nå innstilles, er den amerikanske regjeringens beslutning om å vurdere på nytt ett skriv fra justisdepartementet fra august 2002 som godkjenner bruk av tortur i spesielle tilfeller.

- Hele opplegget er blitt stoppet inntil vi har funnet ut om vi er på juridisk trygg grunn, sier en tidligere ansatt i etterretningsorganisasjonen CIA til The Washington Post.

Det hvite hus uttalte tirsdag at skrivet som tok til orde for tortur, var utarbeidet av en liten gruppe jurister i justisdepartementet. Kilder i den amerikanske administrasjonen sier imidlertid til avisa at retningslinjene var godkjent av en rekke instanser, deriblant jurister i det nasjonale sikkerhetsrådet og kontoret til visepresident Dick Cheney.

Den britiske avisa The Guardian trykket nylig en rekke intervjuer med tidligere fanger i USAs fangeleirer i Afghanistan. Fangene fortalte om utstrakt bruk av avhørsmetodene som nevnes i The Washington Post, men også om mer direkte fysisk mishandling som slag og spark.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.