RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Colombia er Amerikas problembarn

Sist oppdatert:
Colombias narkotikakriger har drevet 2 millioner mennesker på flukt og skapt den klart største humanitære krisen i hele Amerika, mener FN.

Landet har stor gjeld og bruker penger på militære formål snarere enn på alle dem som krigene eller kokainmafiaen har drevet på flukt, mener Jan Egeland, som er FNs visegeneralsekretær for humanitære saker.

Krigene har også ført til at flere indianerstammer trues av utryddelse.

- Colombia har derfor den klart største humanitære katastrofen på den vestlige halvkule, sa Egeland på en pressekonferanse mandag.

Nordmannen kom nettopp tilbake fra et besøk i Colombia. I hele verden er det bare Sudan og Kongo som har et større antall mennesker som er drevet på flukt enn det gigantiske landet i Sør-Amerika, ifølge Egeland.

- Landet har det største antallet drap på den vestlige halvkule, de største humanitære problemene, de største problemene med menneskerettighetene og den alvorligste konflikten på den vestlige halvkule, sier Egeland.

I ti avsidesliggende områder av Colombia, steder hvor hjelpeorganisasjoner ikke når fram, er indianere i realiteten fanget i skoger og på gårder. Mange av dem er tvunget på flukt av narkotikabander eller høyreorienterte paramilitære grupper, mens andre er blitt drept.

Egeland tilbrakte én måned i et av disse områdene da han var 19 år gammel, men sier nå at "alle mine indianervenner er blitt betalt ut eller massakrert".

(NTB-Reuters)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere