*Nettavisen* Nyheter.

- Dansk gutt mistet beinet

Et tysk barn skal ha blitt drept mens en dansk gutt mistet beinet under terrorangrepet i Egypt mandag.

25.04.06 13:51

En lege som behandlet de sårede etter angrepet sier til nyhetsbyrået AFP at en dansk gutt har mistet benet sitt. Ifølge AP ble et tysk barn drept i angrepet.

Mandag kveld gikk tre bomber av nesten samtidig i den populære feriebyen Dahab. Minst 24 mennesker ble drept.

SE VIDEO HER

(Billedserie nederst i artikkelen)

21 av de drepte skal ha vært egyptere, tre andre var fra utlandet. En annonym kilde ved det egyptiske innenriksdepartementet sier til AP at de drepte er et tysk barn, samt en russer og en sveitser. Mer enn 60 mennesker ble skadd, blant dem turister fra Italia, Frankrike, Danmark, Storbritannia, Israel, Tyskland og Australia.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Ligner
Tirsdag ble åtte personer arrestert i forbindelse med aksjonen, melder AFP.

Mandagens anslag i Dahab er ikke første gang en turistby i Egypt rammes av terror. 23. juli i fjor ble hotellene Ghazala Gardens og Mövenpick hotell samt det gamle markedet i Sharm el-Sheikh angrepet. Over 70 mennesker mistet livet i dette angrepet.

- Aksjonen mandag bærer mange av de samme kjennetegnene som de to tidligere aksjonene, sier terrorekspert ved Forsvarets forskningsinstitutt Brynjar Lia til TV 2 Nyhetene.

Terroraksjoner i Egypt:
2005:

23. juli: Terrorister angriper hotellene Ghazala Gardens og Mövenpick hotell og det gamle markedet i Sharm el-Sheikh. Over 70 mistet livet.

30. april: To kvinner med slør skyter mot en turistbuss. Senere skyter de seg selv.

7. april: To franskmenn og en amerikaner blir drept da en selvmordsbomber utløser en bombe på et marked. Samme dag blir en mann drept da en bombe han bærer på eksploderer under en politijakt. Fire utlendinger og tre egyptere blir skadd.

2004:
34 personer blir drept da islamister sprenger flere bomber ved turiststedet Taba 7. oktober. Blant de drepte er minst 10 israelere. 100 ble skadd i aksjonen.

1997:
58 utenlandske turister og fire egyptere blir drept da islamister angriper et tempel fra faraoenes tid uten for Luxor. Seks av angriperne blir drept av politiet.

Kilde: CNN


Irak
I tillegg til krigen i Irak mener Lia at egyptiske myndigheter selv kan ha vært med på å radikalisere muslimsk ungdom. Flere tusen mennesker har blitt arrestert etter bombeeksplosjonene i 2004.

- En del av disse ble utsatt for grov tortur og mishandling, og denne kampanjen som ble drevet etter bombingen i 2004 har nok mobilisert til ytterligere rekruttering til dette militante miljøet.

Nordmenn
- Det var to nordmenn i Dahab som vi har hatt kontakt med. Det har ikke kommet nye informasjoner om nordmenn i området utover dette, sier ministerråd ved den norske ambassaden, Jan Dybfest, til TV 2 Nettavisen.

- Alle er i god behold, bortsett fra at dette er en følelsesmessig påkjenning.

Noen nordmenn oppholdt seg også i Sharm el-Sheik, en times kjøring unna byen som ble rammet.

bin Laden
Bombeangrepene skjedde dagen etter at et nytt lydbånd der Osama bin Laden oppfordrer militante islamister til kamp ble offentliggjort.

Den egyptiske regjeringen sier de militante aktivistene som gjennomførte angrepene ikke har internasjonal tilknytning, mens andre sikkerhetskilder har rettet mistanke mot al-Qaidabevegelsen.

Annonsebilag