RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Danske jagerfly vil delta i kampen mot IS

Sist oppdatert:
Danmark vil bidra med F-16-fly i kampen mot den ekstremistiske opprørsgruppen IS i Irak, ifølge danske medier.

Opplysningene er ikke offisielt bekreftet, og statsminister Helle Thorning-Schmidt skal holde pressekonferanse fredag kl. 12.30 om det danske bidraget.

Ifølge dansk TV 2 har Thorning-Schmidts regjering vært i dialog med USA om kampflyene de siste dagene. Opposisjonspartiene Venstre og De konservative skal ha gjort det klart at de støtter beslutningen om å la danske fly bombe ekstremistene i Den islamske staten (IS).

At danske F-16-fly skal delta i kampen, bekreftes av kilder som avisa Politiken har snakket med. Ifølge nyhetsbyrået Ritzau er det snakk om sju kampfly som kun skal operere i Irak.

Bombet i Syria

Så langt bidrar Danmark med et transportfly i den USA-ledede koalisjonen som har gjennomført en rekke angrep mot IS. I begynnelsen foregikk angrepene kun i Irak, men denne uken har både USA og arabiske land bombet IS i Syria.

– Danmark støtter militæraksjonene som foregikk i natt. Dels skjer de jo på bakgrunn av Iraks anmodning om å forsvare seg selv. Og dels er det en koalisjon med deltakelse fra fem arabiske land, sa utenriksminister Martin Lidegaard etter at angrepene i Syria begynte.

Nederlandske fly

Tidligere denne uken opplyste regjeringen i Nederland at den vil bidra med F-16-fly i kampen mot IS. Og franske jagerfly har allerede deltatt i angrepene mot den ytterliggående islamistiske opprørsgruppen i Irak.

Parlamentet i Storbritannia skal fredag ta stilling til om britiske kampfly skal delta i angrepene mot IS i Irak. Det er ventet at de folkevalgte vil støtte forslaget, og i så fall kan seks britiske kampfly bli satt inn i militæroperasjonen i løpet av kort tid.

Norge har besluttet å bidra med en mindre gruppe offiserer i kampen mot IS. Det er ventet at de vil delta i opplæringen av irakiske sikkerhetsstyrker.

Utenriksminister Børge Brende (H) fastholdt tidligere denne uken at det ikke er aktuelt nå å sende norske kampfly til Irak. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere