*Nettavisen* Nyheter.

- Darfur var ikke folkemord

Foto: Scanpix/REUTERS/Antony Njuguna

Både Sudans regjering og geriljaen i landet bør straffes av en internasjonal krigsforbryterdomstol, men ugjerningene som er begått i landet kan ikke klassifiseres som folkemord, mener FN.

01.02.05 09:20

I en rapport som ble lagt frem tirsdag, slår FN-kommisjonen blant annet fast at «de fleste angrepene ble bevisst og vilkårlig utført mot sivilbefolkningen», ifølge CNN.

Videre het det at ugjerningene ble «utført utstrakt og systematisk, og at de derfor kan sies å innebære forbrytelser mot menneskeheten.»

I motsetning til hva USA hevder, har imidlertid FN konkludert med at dette ikke er nok til å betegne overgrepene som folkemord.

Kommisjonen erkjenner likevel at enkeltindivider i noen tilfeller har begått ugjerninger med intensjoner om folkemord. Dette er det imidlertid opp til en rettsinstans å avgjøre, og FN sier derfor at rapporten skal sendes til menneskerettsdomstolen i Haag for å få straffet de ansvarlige.

Nærmere to millioner mennesker er på flukt og 70.000 har blitt drept i Darfur siden april 2004. Fordi ingen har oversikt over hvor mange som har blitt drept eller drevet på flukt før april 2004, kan de totale tallene være betydelig høyere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.