*Nettavisen* Nyheter.

- De blokkerer gassen

Foto: GLEB GARANICH (REUTERS)

Hundretusener fryser fortsatt, mens Russland kommer med nye beskyldninger mot Ukraina.

13.01.09 21:25

Russlands gassgigant Gazprom sier Ukraina har blokkert gassleveransene til Europa, og dermed forsvinner håpet om at gasskrangelen er over for denne gang.

Ifølge Gazproms Alexander Medvedev skal Ukraina tirsdag ha stengt gassrørene som forsyner flere europeiske land med russisk gass, melder BBC.

Utpressing
Ukrainas president Viktor Jusjtsjenko ber Russland slutte det han kaller utpressing og samarbeide om å jobbe fram en enighet.

Siden gasskrangelen endte i full stans av gasslevering til Ukraina 1. januar, og eskalerte til full stans sist uke, har hundretusener av mennesker i andre europeiske land vært uten varme.

Særlig i Bulgaria har situasjonen vært ille, og landets myndigheter har kalt situasjonen kritisk. Landet har ikke andre muligheter til å motta gassen enn via rørene som går gjennom Ukraina.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: GLEB GARANICH (SCANPIX)

- Stjeler
Gassleveransene til Europa har vært stanset i nesten en uke fordi Russland har anklaget Ukraina for å stjele gass som var ment for det europeiske markedet. Ukraina har avvist anklagene.

Ukraina har undertegnet en ny avtale om overvåking av gassleveranser til Europa uten å stille ekstra krav, samtidig som Russland skal sende en delegasjon til Brussel som skal forhandle fram en ny gassavtale, ifølge en kilde i Gazprom.

Tirsdag bekreftet observatørene fra EU at gassleveringen var gjenopptatt, men at denne var svært begrenset. Senere samme dag anklaget altså Gazprom Ukraina for å stå bak blokkeringen.

- Hver eneste person i Ukraina må forstå at det som har skjedd mellom 1. januar og nå ikke er utpressing av staten, men utpressing av hver eneste en av dere, sa Jusjtsjenko i en TV-sendt tale.

En fjerdedel av all gassen fra Russland, og 80 prosent av denne gassen føres gjennom Ukraina. Over 15 europeiske land er rammet av krangelen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.