RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: HANDOUT (Reuters)

- De drepte sitt eget folk

Sist oppdatert:
Nå må de ansvarlige svare for 1,7 millioner drap i løpet av en fireårsperiode.

Mandag starter en rettssak i Kambodsja mot tre av de gjenlevende topplederne i Røde Khmer-regimet. Nuon Chea (85), Khieu Samphan (80) og Ieng Sary (86) er tiltalt for folkemord, forbrytelser mot menneskeheten, religionsforfølgelse, drap og tortur.

En fjerde tiltalt Ieng Thirith (79) slipper å møte i retten fordi hun lider av Alzheimer.

Nuon Chea, også kjent som Bror nummer to, var høyrehånden til den øverste leder Pol Pot, som døde i 1998.

Pol Pot-regimet falt i 1979. Likevel har det tatt flere tiår å stille de ansvarlige for retten. Hittil er det bare én domfellelse i forbindelse med grusomhetene som ble begått av regimet.

Dømt for 14.000 drap
Kaing Guek Eav, som var fengselssjef, ble dømt til 35 år i fengsel for drapene på 14.000 mennesker ved tortursenteret som han drev. Fengselsstraffen er siden blitt omgjort til 19 år. Ankesaken starter i februar.

Rundt 1,7 millioner mennesker, om lag en tredjedel av befolkningen, skal enten ha blitt drept, sultet i hjel, torturert til døde eller dødd av utmattelse i forbindelse med slavedrift i tidsperioden 1975 til 1979, melder BBC. Ingen av de tiltalte viste noen følelser da rettssaken startet mandag.

- Enhver kambodsjaner som var i live under denne perioden, ble rammet av kriminalsystemet av undertrykkelse som de anklagde implementerte, sa aktor Chea Leang i den innledende runden, melder Reuters.

- De drepte sitt eget folk
Det er ventet at påtalemyndigheten vil legge ned påstand om livstid i fengsel for alle de tiltalte. Men de tiltaltes høye alder gjør det usikkert om de vil leve lenge nok til å få en endelig dom.

- De drepte, torturerte og terroriserte sitt eget folk, sa en annen aktor i saken, Andrew Cayley.

- La oss ikke glemme et øyeblikk i løpet av denne rettssaken den tragiske arven disse eldre menneskene representerer, sa han.

Rettssaken i Kambodsja er delvis støttet av et FN-tribunal.

Krever en forklaring
Mange av de fremmøtte i retten er tidligere overlevende som ønsker å få en forklaring på hvordan det var mulig for de tiltalte å begå slike grusomheter.

- I lang tid har jeg undret på hvorfor dette regimet var så brutalt, og hvorfor de drepte så mange mennesker, sa Kim So, en overlevende som mistet 13 familiemedlemmer, melder Reuters.

- Jeg lurer på hvordan mennesker som Pol Pot og Ieng Sary kunne gjøre dette mot andre mennesker, sier han.

- Tvunget til å drepe
Andre fremmøtte var personer som hadde utført ordrene til regimet. 72 år gamle Chim Phorn skal blant annet ha slått i hjel et ungt, forelsket par med et økseskaft, melder nyhetsbyrået AP .

- Jeg ble beordret til å drepe et ungt par fordi de forelsket seg uten å være gift. Hvis ikke jeg hadde drept dem, så ville min overordnede ha drept meg. Så for å redde mitt eget liv måtte jeg drepe dem.

Nå sier 72-åringen at han er fylt med anger og hater Røde Khmer-regimet for det de fikk ham til å gjøre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere