*Nettavisen* Nyheter.

- De drepte sitt eget folk

Foto: HANDOUT (Reuters)

Nå må de ansvarlige svare for 1,7 millioner drap i løpet av en fireårsperiode.

21.11.11 21:31

Mandag starter en rettssak i Kambodsja mot tre av de gjenlevende topplederne i Røde Khmer-regimet. Nuon Chea (85), Khieu Samphan (80) og Ieng Sary (86) er tiltalt for folkemord, forbrytelser mot menneskeheten, religionsforfølgelse, drap og tortur.

En fjerde tiltalt Ieng Thirith (79) slipper å møte i retten fordi hun lider av Alzheimer.

Nuon Chea, også kjent som Bror nummer to, var høyrehånden til den øverste leder Pol Pot, som døde i 1998.

Pol Pot-regimet falt i 1979. Likevel har det tatt flere tiår å stille de ansvarlige for retten. Hittil er det bare én domfellelse i forbindelse med grusomhetene som ble begått av regimet.

Dømt for 14.000 drap
Kaing Guek Eav, som var fengselssjef, ble dømt til 35 år i fengsel for drapene på 14.000 mennesker ved tortursenteret som han drev. Fengselsstraffen er siden blitt omgjort til 19 år. Ankesaken starter i februar.

Rundt 1,7 millioner mennesker, om lag en tredjedel av befolkningen, skal enten ha blitt drept, sultet i hjel, torturert til døde eller dødd av utmattelse i forbindelse med slavedrift i tidsperioden 1975 til 1979, melder BBC. Ingen av de tiltalte viste noen følelser da rettssaken startet mandag.

- Enhver kambodsjaner som var i live under denne perioden, ble rammet av kriminalsystemet av undertrykkelse som de anklagde implementerte, sa aktor Chea Leang i den innledende runden, melder Reuters.

- De drepte sitt eget folk
Det er ventet at påtalemyndigheten vil legge ned påstand om livstid i fengsel for alle de tiltalte. Men de tiltaltes høye alder gjør det usikkert om de vil leve lenge nok til å få en endelig dom.

- De drepte, torturerte og terroriserte sitt eget folk, sa en annen aktor i saken, Andrew Cayley.

- La oss ikke glemme et øyeblikk i løpet av denne rettssaken den tragiske arven disse eldre menneskene representerer, sa han.

Rettssaken i Kambodsja er delvis støttet av et FN-tribunal.

Krever en forklaring
Mange av de fremmøtte i retten er tidligere overlevende som ønsker å få en forklaring på hvordan det var mulig for de tiltalte å begå slike grusomheter.

- I lang tid har jeg undret på hvorfor dette regimet var så brutalt, og hvorfor de drepte så mange mennesker, sa Kim So, en overlevende som mistet 13 familiemedlemmer, melder Reuters.

- Jeg lurer på hvordan mennesker som Pol Pot og Ieng Sary kunne gjøre dette mot andre mennesker, sier han.

- Tvunget til å drepe
Andre fremmøtte var personer som hadde utført ordrene til regimet. 72 år gamle Chim Phorn skal blant annet ha slått i hjel et ungt, forelsket par med et økseskaft, melder nyhetsbyrået AP .

- Jeg ble beordret til å drepe et ungt par fordi de forelsket seg uten å være gift. Hvis ikke jeg hadde drept dem, så ville min overordnede ha drept meg. Så for å redde mitt eget liv måtte jeg drepe dem.

Nå sier 72-åringen at han er fylt med anger og hater Røde Khmer-regimet for det de fikk ham til å gjøre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag