*Nettavisen* Nyheter.

- De er døde innen en måned

Foto: Vegard Vatn (SCANPIX)

Knut Moland frykter at UD ikke får forforhandlet fram en soningsoverføring for nordmennene.

Joshua French (27) og Tjostolv Moland (28) befinner seg torsdag formiddag i rettslokalene i Kisangani i Kongo for å ta fatt på rettssakens tredje dag.

French og Moland står tiltalt for å ha drept sjåføren Abedi Kasongo 5. mai. I tillegg står nordmennene tiltalt for spionasje, ran og drapsforsøk, og dommeren har godkjent alle bevisene mot dem.

- Dommerne har gitt beskjed om at alle bevis kommer til å godkjennes, sier Joshua French til NTB.

Nektes adgang til fengselet
Videre ble det kjent at Utenriksdepartementets representant i Kisangani nektes adgang til fengselet der nordmennene sitter fengslet.

Ifølge Dagbladet.no har nærmere 30 væpnede politifolk og soldater sørget for at UDs representant ikke får besøke nordmennene.

- Jeg reagerer på det, men vet ikke årsaken. Det passer jo inn i en lang, lang rekke med overgrep og brudd på menneskerettigheter. De er jo så brutale som de kan bli, sier Knut Moland, faren til Tjostolv Moland, til Nettavisen.

- Det er jo en kriminell rett
Nordmennene har en kongolesisk advokat som representerer dem, men Moland mener hele rettsapparatet er korrupt.

- Advokaten gjør så godt han kan, men det er en karikatur av en rettssak han opererer i. Det sier seg selv. Det sitter noen voldsomme personer i aktoratet. Aktoratet består av en oberstløytnant og en major. Og sjefen for dommertribunalet er kaptein i samme hær. Da sier det seg selv hvordan det går, sier Moland.

- Det er jo en kriminell rett. Den behandlingen de får i denne retten er fulgt sammenlignbart med to jøder som stilles for SS, sier han.

- Hadde det ikke vært fort Utenriksdepartementet og Christian Larsen (UDs representant i Kongo), så ville de ha vært døde nå. Utenriksdepartementet har gjort sitt ytterste. Men hvis UD forlater dem etter rettssaken, da lever de ikke lenge, sier Moland.

- Døde innen en måned
Moland har fortsatt et håp om at norske og kongolesiske myndigheter får forhandlet fram en soningsoverføring slik at nordmennene kan utleveres til Norge.

- Hvis Utenriksdepartementet ikke får dem utlevert, så er de døde innen en måned. De lever ikke lenger enn en måned, sier han.

- Tror du de vil bli utlevert?

- Det kommer an på hvor mye penger de (kongolesiske myndigheter red.anm.) skal ha for det, sier han.

Spissrotgang på vei til retten
Rettssaken til Joshua French og Tjostolv Moland startet fredag forrige uke. Da ble de ført til fots gjennom Kisanganis gater fram til rettslokalene. Det er uklart hvorfor nordmennene ikke har fått lov til å stelle seg eller fått tilgang til nye klær.

- Nei, det vet jeg ikke, men de ser jo ikke akkurat noe sobre ut, nei, sier faren.

Moland har jevnlig kontakt med sønnen, men samtalene er ofte preget av galgenhumor.

- Jeg har ikke snakket med ham siden søndag. Det ble jo så vilt at det ble litt galgenhumor. Nå har kravet kommet opp i 75 millioner, understreker Moland.

Både familien til den drepte sjåføren og andre involverte har kommet med millionkrav. I tillegg skal kongolesiske myndigheter også ha lagt ned krav om erstatning fra de norske guttene. Faren beskriver behandlingen som et ran.

Blir dømt på alle punkter
– Den saken begynte som et ran mot dem i jungelen, og de fortsetter å rane dem og mishandle dem. Jeg forutser at de blir dømt på alle punkter til livsvarig fengsel eller dødsstraff og en erstatning på et ukjent antall millioner fordi alle skal grave til seg, sier han.

Ifølge Moland har verken sønnen eller Joshua venner eller familie til stede i Kisangani.

- Hadde jeg reist ned så hadde jeg blitt arrestert omgående, sier faren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag