RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- De fortjener å bli henrettet på stedet

Foto: AMOS RONO
Sist oppdatert:
Den afrikanske elefanten kan dø ut innen et tiår.

Tanzanias turistminister Khamis Kagasheki kom med et omstridt utspill i forbindelse med kampanjen «Internasjonal marsj for elefanter» som fant sted i 15 land verden over. Hensikten med kampanjen er å rette søkelyset på krisen med krypskyttere på Det afrikanske kontinent.

Turistministeren etterlyste langt strengere straffer for krypskyttere som står for nedslaktingen av afrikanske elefanter.

- Krypskyttere må bli strengt straffet fordi de er nådeløse mennesker som hensynsløst dreper dyreliv og noen ganger vaktene, sier Kagasheki.

- Den eneste løsningen på dette problemet er å henrette drapsmennene på stedet, sier Kagasheki.

- Krypskyttere dreper ikke bare dyreliv, men nøler som regel ikke med å skyte og drepe enhver person som står i deres vei, sier Kagasheki.

Ifølge aktivister blir en elefant drept hvert 15. minutt.

«I fjor ble opp mot 36.000 elefanter drept på grunn av deres elfenben. Det tilsvarer ett tapt liv hvert 15. minutt. Dersom krypskytteri fortsetter i denne hastigheten, så vil den afrikanske elefanten risikere utryddelse innen 2025,» skriver organisasjonen iWorry på sine nettsider.

- Alvorlig bekymret
Utspillet til turistministeren har imidlertid skapt sterke reaksjoner hos menneskerettsaktivister, som frykter det vil oppfordre til politivold og i noen tilfeller utenomrettslige drap.

- Vi er alvorlig bekymret, sier Rodrick Maro fra organisasjonen Legal and Human Rights Centre i Tanzania.

- Han (Kagasheki) er forkjemper av at krypskyttere burde bli drept, noe som er et grovt brudd på menneskerettighetene, understreker Maro.

Skogvoktere i Kenya innførte en «skyt for å drepe»-politikk under forrige krisen med krypskyttere på 1980-tallet.

Det amerikanske innenriksdepartementet anslår at ulovlig jakt og handel med dyr har doblet i verdi siden 2007 til ti milliarder dollar.

- Dette anslås nå for å være den fjerde største internasjonale kriminelle virksomheten, sier USAs innenriksminister Sally Jewell.

(Artikkelen fortsetter under).

- Aldri vært mer brutal
WWF-Norge opplyser at elefanter er truet fra flere hold, men at det er krypskyterne som utgjør den største trusselen.

- Aldri har krypskyting og den ulovlige handelen med elfenben vært større eller mer brutal enn nå. Kriminelle nettverk smugler elfenben over landegrensene og pløyer profitten inn i narkotika- og våpensalg, skriver WWF på sine nettsider.

WWF-Norge anslår at opp til 12000 blir drept hvert år.

Kilder: iWorry, The Times, WWF-Norge

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere