RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- De kan i praksis kjøpe seg fri

Foto: PRIVAT (PRIVAT)
Sist oppdatert:
Kongo-ekspert mener de drapsmistenkte nordmennene kan i prinsippet kjøpe seg fri.

Norske Tjostolv Moland (28) og kameraten på 27 år er arrestert i Kongo i forbindelse med et drap på en 30 år gammel mann i viltreservatet Okapi i forrige uke.

Kongolesisk politi anklager nordmennene for å ha drept sjåføren sin da de var på utflukt i nasjonalparken. Nordmennene hevder de er uskyldige.

Ikke-eksisterende rettssystem
Kongo-ekspert ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), Randi Solhjell, sier det korrupte rettssystemet i Kongo gir grunnlag for at nordmennene kan i praksis kjøpe seg fri fra en straff.

- Rettssystemet i Kongo har i praksis vært ikke-eksisterende de siste ti årene. Man har et veldig svakt rettssystem. Det er lover til stede, som også har blitt reformert etter press fra internasjonale nettverk, men i praksis er ikke de lovene håndhevet i særlig stor grad på bakken, sier Solhjell til Nettavisen.

- Man har bare en håndfull dommere og noen advokater, og et politi som ikke har noen mulighet til å gjennomføre etterforskning og få videreført dette til rettsapparatet. De som er ansatt i staten er avhengig av bestikkelser hele veien, så man kan i praksis kjøpe seg ut av tilfeller hvis man har penger, sier Solhjell.

Solhjell har spesialisert seg på seksualforbrytelser i Kongo, og mener bare en håndfull av disse straffesakene blir håndtert i rettsapparatet. Derimot har hun ingen grunnlag for å uttale seg konkret om drapssaker. Men også her ville det på generelt grunnlag kunne gå an å kjøpe seg fri, mener hun.

- Nå tror jeg den saken med nordmennene er litt annerledes fordi de er hvite europeere, så de vil kanskje holde dem igjen og presse noe mer ut av dem enn det de ville gjort med vanlige kongolesere, sier Solhjell.

Mer utsatt som hvit europeer
- Systemet er jo veldig korrupt, så når man er europeer er man mer utsatt for utpressing. Jeg synes jo at det høres veldig rart ut at de skulle ha drept sjåføren sin, så jeg regner med at det har skjedd et maktspill. Jeg regner med at de kommer fram til en løsning på dette, legger hun til.

En som deler denne oppfatningen er Knut Moland jr, som er faren til den fengslede Tjostolv Moland.

- Hvis du leier en sjåfør og tolk og skriver deg inn med navn og full adresse, skyter du deg selv. De har vært ute for et overfall, hvor sjåføren er blitt skutt. Nå har myndighetene kloa i to utlendinger og vil presse dem for penger, sier Knut Moland jr til Nettavisen.

Les også: - Frykter mishandling
Les også: - Kameraten mishandlet under avhør

Utenriksdepartementet bruker store ressurser på å bistå nordmennene som sitter fengslet i Kisangani i Kongo. Ambassaden i Angola, som har Kongo som ansvarsområde, sender en ambassadesekretær til Kisangani i løpet av onsdag.

Norge refser Kongo
Det er også kommet meldinger om at 27-åringen som har sittet fengslet på en militærforlegning i Kisangani siden lørdag, har blitt utsatt for mishandling.

- Man må anta at dette har med et forhør å gjøre. Når du anholdes i Kongo må man påregne at forhørsmetodene er hardere enn det vi er vant med i Norge. Det er også en av grunnene til at vi vil ha tett oppfølging av nordmennene, sier Norges ambassadør til Angola, Jon Vea, til Nettavisen.

Norske myndigheter har også refset kongolesiske myndigheter for det de omtaler som uakseptabel behandling.

- Vi ser særdeles alvorlig på dette og har tatt opp saken med innenriksministeren og det kongolesiske Utenriksdepartementet, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet Christian Hansson til Nettavisen.

Ambassaden i Angola har allerede skaffet en engelskspråklig advokat til 27-åringen, og jobber nå med å skaffe en advokat til Tjostolv Moland.

Begge nordmennene har bakgrunn fra Forsvaret og har tidligere vært engasjert i sikkerhetsselskapet Security Intervention Group, men skal ha etablert sitt eget sikkerhetsselskap i Uganda.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere