RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix/AP

- De la slanger i senga

Sist oppdatert:
Slik straffet Farc-geriljaen sine gisler.

Den kolombianske politikeren Clara Rojas, som ble sluppet fri av Farc-geriljaen torsdag, sier hun forsøkte å rømme sammen med Ingrid Betancourt. De to kvinnene ble kidnappet av geriljaen da de drev valgkamp for å få Betancourt valgt til president i 2002.

Død tiger i senga
Rojas forteller at planen gikk i vasken da de to gikk seg bort i mørket. De skyldte på hverandre og ble uvenner etter det mislykkede fluktforsøket, melder Reuters. Geriljaen straffet dem ved å kaste inn slanger og tarantellaer inn i køyene deres. En gang fikk de til og med en død tiger slengt inn til seg.

(Artikkelen fortsetter nedenfor.)

Rojas forteller om en rekke grusomme opplevelser i fangenskapet.

- Vi kunne ikke forlate området rundt leiren, for vi klarte ikke orientere oss i mørket, sier Rojas til kolombiansk radio. Hun er for øyeblikket i Venezuelas hovedstad Caracas, der hun gjennomgår medisinske undersøkelser før hun vender tilbake til hjemlandet Colombia.

Fratatt sønnen
Opprørerne holder flere hundre gisler for å oppnå løsepenger eller politiske fordeler. De har ligget i en geriljakrig med staten i 40 år og har de siste 20 årene hatt kokainhandel som en av sine viktigste inntektskilder.

Rojas var visepresidentkandidat i Bentancourts kampanje. Betancourt er fortsatt fanget. Rojas sier at de to ble venner igjen etter det mislykkede fluktforsøket, og at Betancourt var den første som fikk vite at Rojas hadde blitt gravid med en av geriljakrigerne i 2003.

Hun fødte sønnen Emmanuel i fangenskap. Han ble tatt fra henne da han var åtte måneder gammel og plassert hos en bondefamilie som siden gav ham fra seg til staten. Sønnen befinner seg nå i Bogota, og Rojas sier det første hun vil gjøre når hun kommer tilbake til Colombia er å hente sønnen og gi ham en etterlengtet klem.

Rojas sier hun mistet kontakten med barnefaren mens hun satt i fangenskap.

Gikk i 20 dager
Flere av Farcs gisler holdes lenket i leire omgitt av piggtrådd og væpnede soldater, forteller Consuelo Gonzalez. Hun er tidligere parlamentariker og ble kidnappet et år før Rojas. De to kvinnene ble løslatt sammen etter å ha gått til fots i 20 dager med en liten gruppe væpnede opprørere før de nådde møtestedet der de skulle hentes av venezuelanske helikoptre med Røde Kors-logo.

Gonzalez forteller at hun levde i konstant frykt for å bli drept av bomber eller kuler fra den kolombianske hærens helikoptre.

- Gislene er lenket ved halsen hele tiden, sier Gonzalez. Uansett hva de skal gjøre eller hvor de skal, for å bade, for å vaske klærne sine, må de ha på seg lenkene.

Gonzalez' ektemann døde mens hun fortsatt satt i fangenskap.

Uenighet

Kolombianske myndigheter har sagt seg villig til å utveksle høyprofilerte fanger som Betancourt og tre amerikanere som ble tatt i 2003 mot opprørere som sitter i fengsel. Men de to sidene klarer ikke å bli enige om betingelsene for en slik utveksling.

Videobilder av Betancourt ble publisert av Farc i fjor. Betancourt så blek og sliten ut. I et brev til sin mor fortalte hun at hun knapt spiser, og at håret hennes faller av i floker.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere