*Nettavisen* Nyheter.

- De lar oss endelig hjelpe

Foto: ABDURASHID ABIKAR (Afp)

Omsider er den første nødhjelpen er på plass i områder kontrollert av islamistiske Al-Shabab i Somalia. 11 millioner mennesker er rammet av tørken.

19.07.11 12:31

Etter å ha blitt nektet å drive sitt arbeid i landet i 2009 kan hjelpeorganisasjoner nå ta vare på ofre for tørkekatastrofer, selv i de strengeste områdene.

Trakk seg ut i fjor
Den islamistiske bevegelsen Al-Shabab kontrollerer store deler av Somalia og mente internasjonale organisasjoner hadde «skjult agenda» for sitt arbeid tidligere. Verdens matvareprogram var blant dem som trakk seg ut av områder kontrollert av Al-Shabab i begynnelsen av 2010, på grunn av angivelige trusler mot ansatte og uakseptable driftsforhold.

Tidligere denne uken droppet Al-Shabab dette forbudet da situasjonen forverret seg.

11 millioner mennesker er rammet av tørkekatastrofen. Krisen ved Afrikas Horn er den verste på 60 år.
Les mer her: - En halv million barn underernært

- Uten press eller hindringer
Og nå er FN på plass igjen, skriver BBC. UNICEF fløy matrasjoner og medisiner til byen Baidoa, som ligger 20 mil nordvest for hovedstaden Mogadishu.

Al-Shabab har lovet å la dem drive arbeidet uten press fra dem. Gruppen har angivelig tette bånd til al-Qaida og la ned forbudet mot organisasjonene først og fremst fordi de mente de var anti-muslimske.

- De har lovet oss at humanitært arbeid skal få foregå uten noen hindringer, og at vi skal få muligheten til å hjelpe de som trenger det mest, sier Rozanne Chorlton fra UNICEF.

Akutt behov for nødhjelp
Selv om tørkekatastrofen har vært varslet i flere områder har den truffet hardere enn forventet.

- Krisen har vært i emning lenge, og kommer som følge av en rekke komplekse årsaker: Regnsesongen har uteblitt, avlingene har sviktet, matprisene har skutt i været og kjøpekraften er svekket. Samtidig pågår den væpnede konflikten og infrastrukturen i Somalia har kollapset. Resultatet er at rundt 2,5 millioner mennesker nå har et akutt behov for nødhjelp, sier Sven Mollekleiv, president i Røde Kors i Norge.

Ifølge WHO er svakt helsevesen, lite vaksinasjonsdekning, flytting, mangel på rent drikkevann og dårlige sanitære forhold faktorer som etterlater mennesker i en svært sårbar situasjon.

Tørken har vært varslet i flere måneder og sannsynligvis vil omfanget av krisen bare øke.

Ifølge BBC har rundt 15 000 somaliere flyktet til Kenya og Etiopa - i hver måned av 2011.

Annonsebilag