RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: ANWAR AMRO (Afp)

- De ligner på rovdyr

Sist oppdatert:
Despoten styrker opp med livsfarlige kvinner i kampen mot opprørerne.

Den syriske presidenten Bashar al-Assad har rekruttert en hel brigade med kvinnelige soldater som skal bemanne kontrollposter og utføre sikkerhetsoppdrag. Dermed kan han frigjøre flere menn i beleiringshæren til å kjempe mot opprørerne, skriver The Independent.

Kvinnene, som er utstyrt med kamuflasjeklær og automatgevær, er del av en ny paramilitær styrke som allerede er utplassert i byen Homs.

Vervet 500 kvinner
Kvinnene er allerede observert i Homs, hvor de blant annet driver med strengt vakthold for å kontrollere innbyggerne. Om lag 500 kvinner har blitt vervet til den nye brigaden.

Assad har mange tilhengere i Homs, men det er en rekke lommer i byen som kontrolleres av opprørerne.

Hovedoppgaven til kvinnene er å betjene kontrollposter og undersøke kvinner med tildekkende ansiktsslør.

- De ligner på rovdyr, og de behandler enhver kvinne som passerer, som de skulle ha vært en slave eller en jøde i konsentrasjonsleirene, sier en innbygger i Homs.

«Løvinner for nasjonalt forsvar»
Kvinnene er del av Den nasjonale forsvarsstyrken (NDF) som nylig ble etablert, men de går under tilnavnet «Løvinner for nasjonalt forsvar».

Talsmann for en opposisjonsgruppe i Homs, Abu Rami, sier han så de kvinnelige rekruttene for første gang for fem dager siden.

- Jeg ble veldig overrasket. Det er første gang jeg ser dette. Jeg tror det er et påskudd til å få Den syriske frigjøringshæren til å drepe kvinner, og deretter vise det fram til verden som et ledd i propagandaen. Men alle med et våpen er et legitimt mål, understreker Abu Rami.

Psykologisk funksjon
Selv om Assad trenger flere soldater til å bekjempe opprørerne, mener eksperter at de kvinnelige soldatene også har en psykologisk funksjon.

- På dette stadiet så trenger Assad at folk blir militante. Men det dreier seg ikke bare om å ha flere folk i felten, men han trenger også at samfunnet og nærmiljøet mobiliseres, for å holde moralen oppe, sier Syria-ekspert ved International Institute for Strategic Studies, Emile Hokayem, til The Independent.

FN anslår at den to år lange borgerkrigen har krevd minst 60.000 liv og drevet flere hundretusener på flukt.

Kilder: The Independent, Al Arabiya, Daily Mail.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere