RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- De promoterer Taliban

Sist oppdatert:
Frankrike raser mot bilder av Talibanopprørere i drepte soldaters uniformer.

Bilder av Taliban-soldater som poserer i uniformene til de 10 franske soldatene som ble drept forrige måned, skaper raseri i Frankrike.

Det er i den siste utgaven til magasinet Paris Match bildene er publisert. En av dem som lar seg avbilde ikledt fransk uniform og hjelm mens han bruker et fransk gevær og walkietalkie, er talibanlederen «Farouki».

Forsvarshandling
«Farouki» hevder overfor magasinet at det var han som ledet gruppen av talibankrigere i bakholdsangrepet som drepte de ti soldatene. De skal også ha skadet ytterligere 21 franske soldater i Sarobi Distriktet, 64 kilometer øst for Kabul.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Dette er vårt område, sier «Farouki», som mener angrepet var en legitim forsvarshandling.

Han sier at angrepet ikke var nøye planlagt. Ifølge han ble gruppen med de franske soldatene observert bare kort tid i forveien for angrepet.

- Promoterer Taliban
Han sier at «soldatene døde for George W. Bush sin sak». Videre truer han med å drepe samtlige franske soldater dersom ikke landet trekker tilbake resten av troppene sine. Selv vil de kjempe til aller siste mann.

Den franske forsvarsministeren Herve Morin beskylder nå Paris Match for å hjelpe Taliban.

Les også: ISAF-soldater drept i kamp

- Skal vi hjelpe Taliban med å promotere for dem, spør han i den franske avisen Liberation.

Faren til en av soldatene som omkom, Joel Le Pahun, sier til samme avis at bildene er «foraktelige».

Magasinets redaktør mener imidlertid at saken er legitim grunnet hvor viktig historien er.

Verste på 25 år
De ti franske Nato-soldatene ble drept i kamper med opprørere nær hovedstaden Kabul i Afghanistan tirsdag 18. August.

Soldatene var involvert i harde kamper med opprørere rundt 50 kilometer øst for hovedstaden. Sammenstøtet startet med et angrep på en patrulje i Sarobi-distriktet natt til tirsdag, og kampene fortsatte utover morgentimene.

Tapstallet er det største i et enkeltangrep siden landet tok del i operasjonen i Afghanistan, og det største Frankrike har hatt på 25 år. Den franske presidenten Nicolas Sarkozy reiste ned til Afghanistan for å overvære en minnestund for de omkomne.

Frankrike har 1670 soldater utstasjonert i nærheten av Kabul. Det samlede tapstallet er på 22 mann.

Taliban styrkes
Angrep på de internasjonale styrkene er ikke noe nytt i Afghanistan, men stadig flere finner sted i eller i nærheten av Kabul, noe som øker bekymringen i ISAF om at Taliban har fått et økt fotfeste i byen igjen.

Noe av grunnen er at talibansoldater søker tilflukt på trygge steder like over grensen i Pakistan, som er relativt kort unna.

Afghanistan har gått forbi Irak som det dødeligste stedet for internasjonale styrker å befinne seg. USA og Storbritannia, som er de største bidragsyterne når det gjelder militært personell, skal trekke seg ut av Irak i løpet av henholdsvis 2011 og 2009, og store deler av styrkene vil da etter all sannsynlighet flyttes til Afghanistan.

De amerikanske militære lederne og Nato har de siste månedene understreket at øyeblikket er nå dersom Taliban ikke igjen skal klare å befeste sin posisjon i det krigsherjede landet.

(Kilde: CNN, Reuters, Paris Match)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere