*Nettavisen* Nyheter.

- De rødgrønne kan svekke Nato

Foto: Junge, Heiko (SCANPIX)

Amerikanske diplomater i Sverige hevder Norge er en risiko for Nato, ifølge Wikileaks-lekkasjer.

02.12.10 11:04

Svenska Dagbladet har fått tilgang til flere hundre dokumenter som er lekket av Wikileaks. Dokumentene inneholder korrespondansen mellom Den amerikanske ambassaden i Stockholm og Det amerikanske utenriksdepartementet.

I et notat kommer det fram at Norge, Sverige og Finlands nye interesse for et nordisk militærsamarbeid, har vekket interesse hos amerikanerne og blir mottatt med blandende reaksjoner.

Videre vurderer amerikanerne det som en risiko for at den rødgrønne regjeringen i Norge kutter: «de tradisjonelt sterke transatlantiske båndene og fokuset på Nato. Dette skulle svekke Natos nordre flanke,» lyder notatet.

Les også: Putin irritert over å bli kalt Batman

Samtidig får Sverige kritikk for å være løgnere fordi de er mindre nøytral enn det de tradisjonelt har vært i sin utenrikspolitikk. I notatet kommer det fram at amerikanske diplomater anser Sverige for å ha et nærere samarbeid med Nato enn det den svenske regjeringen gir uttrykk for.

«Sveriges linje er alliansefrihet i fredstid og nøytralitet i krigstid. Men landets aktive deltakelser i Natos Partnerskap for fred, og rollen som ledere for Den europeiske unions 1500 manns sterke Nordic Battle Group, viser at den offisielle holdningen er usann,» lyder notatet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.