- De står på bakken og heises langsomt opp

Foto: Iran Human RIghts

Stadig flere blir utsatt for «offentlig tortur som ender i døden».

17.09.13 12:31

(Nettavisen): Bildet øverst i denne artikkelen ble tatt forrige torsdag og viser tre mennesker som blir henrettet på offentlig plass i Iran. Det skjedde ved at de dødsdømte får en løkke festet rundt halsen, og blir deretter heist opp i en kran. Henrettelsesmetoden er utvilsomt brutal, og det kan ta flere minutter før de dødsdømte dør.

- Dette er tortur! sier talsmann for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til Nettavisen.

- De står på bakken og heises langsomt opp. Det er offentlig tortur som ender i døden. Det i seg selv er noe som bør vekke sterke internasjonale reaksjoner, sier Amiry-Moghaddam.

Henrettelsen skjedde i den iranske byen Dehdasht tidlig om morgenen. De tre mennene ble dømt til døden for voldtekt. De er trolig tre av 24 mennesker som skal ha blitt henrettet i løpet av de siste tolv dagene.

- En hovedprioritering
Politisk ledelse i Utenriksdepartementet sier at bekjempelse av dødsstraff har vært én av kjernesakene deres.

- Under Jens Stoltenberg så har kampen mot dødsstraff vært en av hovedprioriteringene. Vi er en pådriver i internasjonalt arbeid mot dødsstraff. Vi har generelt vært aktive initiativtakere mot dødsstraff i en lang rekke internasjonale sammenheng. Det er det generelle, sier statssekretær i Utenriksdepartementet, Torgeir Larsen (Ap), til Nettavisen.

- Også er det Iran spesielt, hvor vi har gjentatte ganger fordømt, og fortsatt fordømmer, og tar opp dødsstraff i Iran, som er ett av de landene i verden hvor bruken av dødsstraff framstår mest grufull. Vår ambassade i Teheran har fulgt og følger menneskerettighetssituasjonen, herunder bruken av dødsstraff, nøye og tett, sier Larsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: UD

- Ny president, ingen endring
I juni måned ble den tidligere presidenten Mahmoud Ahmadinejad erstattet med en mer moderat president, Hassan Rowhani. Førstnevnte er kjent for sin tøffe og hatske retorikk overfor Vesten – og har blant annet truet med «å fjerne Israel fra kartet».

Den nye presidenten har vært mer forsonende i sin fremtreden, og har blant annet opprettet Twitter- og Facebook-kontoer for å være mer åpen overfor eget samfunn og verdenssamfunnet for øvrig, noe som har blitt godt mottatt av flere vestlige ledere.

Men Amiry-Moghaddam mener dette er et spill for galleriet, og at de ikke har vært noen endring på menneskerettighetsarenaen i Iran siden presidenten tok over på forsommeren.

- 100 offisielle henrettelser
Ifølge Iran Human Rights har antall henrettelser vært veldig høyt etter at den nye presidenten ble valgt i juni måned.

- Det til tross for at vi har hatt ramadanmåneden hvor det normalt ikke skjer henrettelser. Likevel er det nærmere 100 offisielle henrettelser, og minst 60 uoffisielle henrettelser siden valget. Så det har vært en bølge med henrettelser, og mange av dem har vært offentlige, sier Amiry-Moghaddam.

- Nå blir det tydeligere og tydeligere at det eneste målet med å ha ham (Rowhani red.anm.) der, er å styrke forbindelsene med Vesten gjennom å presentere annerledes retorikk, som for eksempel da presidenten tvitret godt nyttår på hebraisk under den jødiske nyttårsfeiringen, sier han.

- Hva tenker du om at antall henrettelser tilsynelatende ikke har avtatt etter at den moderate Hassan Rowhani tiltrådte som president i juni måned, Larsen?

- Iran er ett av få land som er på FNs dagsorden med hensyn til dødsstraff, og det har ikke endret seg i løpet av de siste månedene, sier Larsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Roald, Berit

Massehenrettelse
Amiry-Moghaddam sier det iranske regimet fortsatt undertrykker sitt eget folk i like stor grad som før.

- Den nye justisministeren har vært involvert i Irans største massehenrettelse i moderne historie på 1980-tallet. Han var medlem av en komité på tre personer som bestemte hvem som skulle henrettes. Det er et tydelig signal til det iranske folket om at de ikke skal få noen illusjoner om at det ikke som før, sier han.

Atomforhandlinger
Iran Human Rights mener Irans angivelige atomvåpenambisjoner får for stor oppmerksomhet i det internasjonale samfunnet, og at Vesten må rette mer fokus på iranske menneskerettighetsbrudd.

- Man må ikke gjenta tidligere feil hvor man har atomforhandling som det eneste problemet det iranske regimet representerer. Det virkelige problemet er det regimet gjør mot sitt eget folk, sier Amiry-Moghaddam.

- Kritiske røster mener det er for mye fokus på Irans angivelige atomvåpenambisjoner, og for lite fokus på menneskerettighetssituasjonen. Hva mener du om det, Larsen?

- Jeg tenker at det er feil. Fokuset på menneskerettighetssituasjonen fra norsk side og mange andre er vedvarende sterk. Jeg vil ikke sette det ene opp mot det andre. Det e rå tenke feil. Dette er to dagsordener som begge er alvorlige, sier Larsen.

Gutt (18) hengt
I helgen ble ytterligere fire personer hengt i Iran, inkludert en 18 år gammel mann som ble hengt på offentlig plass. 18-åringen ble dømt til døden for forhold som skjedde i april i år. Det er ennå uklart om 18-åringen var under den kriminelle lavalderen da forbrytelsen ble begått.

- Antall offentlige henrettelser så langt i 2013 er allerede etter ni måneder høyere enn antall offentlige henrettelser per år i de siste fem årene, sier Amiry-Moghaddam.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Iran Hman Rights

Fakta om land med dødsstraff

* 59 land: Afghanistan, Antigua og Barbuda, Bahamas, Bahrain, Bangladesh, Barbados, Belize, Botswana, Cuba, De forente arabiske emirater, Den dominikanske republikk, Egypt, Ekvatorial-Guinea, Etiopia, Gambia, Guatemala, Guinea, Guyana, Hviterussland, India, Indonesia, Iran, Irak, Jamaica, Japan, Jemen, Jordan, Kina, Komorene, Kongo, Kuwait, Lesotho, Libanon, Libya, Malaysia, Mongolia, Nigeria, Nord-Korea, Oman, Pakistan, Palestina, Qatar, St. Kitts og Nevis, St. Lucia, St. Vincent og Grenadinene, Saudi-Arabia, Singapore, Somalia, Sudan, Syria, Sør-Sudan, Taiwan, Thailand, Trinidad og Tobago, Tsjad, Uganda, USA, Vietnam og Zimbabwe.

* 35 land har dødsstraff, men har ikke henrettet noen de siste ti årene: Algerie, Benin, Brunei, Burkina Faso, Den sentralafrikanske republikk, Eritrea, Gabon, Ghana, Grenada, Kamerun, Kenya, Kongo-Brazzaville, Laos, Liberia, Madagaskar, Malawi, Maldivene, Mali, Marokko, Mauritania, Myanmar, Nauru, Niger, Papua Ny-Guinea, Russland, Sri Lanka, Surinam, Swaziland, Sør-Korea, Tadsjikistan, Tanzania, Tonga, Tunisia og Zambia.

* 8 land har dødsstraff kun for forbrytelser i krigstid: Bolivia, Brasil, Chile, El Salvador, Fiji, Israel, Kasakhstan og Peru.

(Kilde: Amnesty International Norge) (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.