*Nettavisen* Nyheter.

- De verste diktatorene elsker å shoppe her

Foto: STEFAN WERMUTH (Reuters)

Våpenbransjen skifter fokus bort fra Vesten, og heller mer mot lukrative markeder i Asia og Midtøsten.

11.09.13 15:31

(Nettavisen): London er i disse dager vert for verdens største våpenmesse, Defence and Security Equipment International (DSEI) fair.

Rundt 1500 våpenprodusenter stiller ut sine dødelige våpen for anslagsvis 30.000 besøkende i løpet av fire dager. Kundelisten inkluderer delegasjoner fra land som er kjent for elendige menneskerettighetsforhold.

Norske våpenprodusenter
Også norske våpenprodusenter er til stede på messen.

- Det ser ut til at både Kongsberg Defence & Aerospace og Nammo er her, sier seniorforsker ved den anerkjente tenketanken Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), Mark Bromley, til Nettavisen.

Våpenbransjen er for tiden preget av dårligere tider ettersom forsvarsbudsjettene kuttes i Vesten, samtidig som det er en trend hvor opinionen og politikere viser mindre interesse og appetitt for vestlige militærintervensjoner som for eksempel i Syria.

- Ser på nye markeder
Slike faktorer spiller naturligvis inn på våpensalget.

- Selv om det er vanskelig å kvantifisere, så mener jeg det er ganske tydelig at sviktende budsjetter i Europa fører til at leverandører retter sin oppmerksomhet mot mer lukrative markeder i Asia og Midtøsten, sier Bromley.

Andre bransjeeksperter er også enig i Bromleys betraktning.

- Allmennheten er trøtte av militærintervensjoner, og forsvarsindustrien har innrettet seg etter det. Geopolitiske hendelser som Syria, har liten umiddelbar innvirkning. Men bransjen vet at de vil få mindre fra hjemlige, statlige kunder, og dersom bransjen skal fortsette å vokse, så må den se etter salg i nye land som skal utvide sine forsvarsbudsjetter, og hvor vi er tilfreds med at de er trygge land å selge til, sier en ledende ekspert på våpenbransjen, Howard Wheeldon, til The Independent.

- Elsker å shoppe her
Den britiske regjeringen har godkjent en liste over alle kunder som er invitert til våpenmessen i London. Men ikke alle kundene kommer fra det vi i Vesten liker å kalle moderne demokratier. Land som Algerie, Irak og Afghanistan sender delegasjoner til våpenmessen. Også rene diktaturer som Usbekistan, Turkmenistan, Saudi-Arabia og Bahrain sender representanter til våpenmessen, ifølge The Independent som skriver at diktatorene elsker å shoppe på våpenmessen i London.

- Våpenmessen forbereder seg på å ta imot noen av de verste autoritære regimene i verden, samt dem som tjener på deres brutalitet, sier aktivisten Sarah Waldron ved Campaign Against Arms Trade i en uttalelse.

- Når de inngår sine avtaler, så kjøper de ikke bare våpen, men de kjøper også Storbritannias taushet rundt deres forferdelige menneskerettshistorikk, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Stefan Wermuth

- Ingen norske avtaler
På den internasjonale demokratiindeksen, Economist Democracy Index, ble Usbekistan, Turkmenistan og Saudi-Arabia rangert helt nederst på listen som henholdsvis 161., 162. og 163. blant 167 nasjoner.

- SIPRIs database over våpenoverføringer dekker samtlige overføringer av store konvensjonelle våpen siden 1950. Jeg kan ikke se at det er noen overføringer (fra Norge red.anm.) til disse landene, men det betyr ikke at det ikke har blitt innvilget lisenser for eksport av militærutstyr som ikke dekkes av databasen, sier Bromley.

Ifølge statistikkbanken til Statistisk sentralbyrå (SSB) har ikke Norge solgt noe krigsmateriell til de fire landene de siste fire årene.

Norge har på fem år steget ni plasser på rangeringen over land som eksporterer konvensjonelle våpen.

Norsk eksport av konvensjonelle våpen i perioden 2008 til 2012 var 211 prosent høyere enn i den forrige femårsperioden (2003- 2007), noe som tilsvarer en tredobling. Det kommer fram i en rapport utviklet av SIPRI, som gir ut årlige trendrapporter på internasjonal handel med konvensjonelle våpen. Rapporten, som ble frigjort i mars måned, rangerer Norge som den 15. største eksportøren av konvensjonelle våpen i denne femårsperioden. I forrige femårsperiode ble Norge rangert som den 24. største eksportøren.

Klikk på bildet for å forstørre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Se video fra våpenmessen i London:

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.