RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- De vil trolig forlenge husarresten

Foto: MAST IRHAM (EPA)
Sist oppdatert:
Aung San Suu Kyi (65) skal etter burmesisk lov løslates lørdag.

Den burmesiske frihetskjemperen og fredsprisvinneren Aung San Suu Kyi fikk forlenget husarresten med halvannet år 13. mai 2009. Ifølge burmesisk lov skal Aung San Suu Kyi dermed bli løslatt førstkommende lørdag.

- Men jeg tviler på at militærjuntaen vil løslate henne på den 13. november. Jeg tror de kommer til å forlenge husarresten. Det er uklart med hvor mye, det kan være hva som helst. De kommer til å se an situasjonen, sier Aye Chan Naing, sjefredaktør ved Democratic Voice of Burma, til Nettavisen.

Ikke alvorlig syk
Aye Chan Naing tror at helsetilstanden til Aung San Suu Kyi er god etter forholdene, men påpeker at hun begynner å bli gammel.

- Man må ta hensyn til at helsetjenestene i Burma er ikke spesielt gode, men jeg tror ikke at hun har alvorlige helseproblemer.

Suu Kyi ble satt i husarrest etter at hun og partiet National League for Democracy (NLD) vant valget i 1990. Militærjuntaen avviste valgresultatet, og sitter fortsatt ved makten i Burma.

Den tidligere opposisjonslederen fikk ikke lov til å stille som kandidat for partiet NLD under årets valg, og NLD boikottet søndagens valg.

Kommer neppe til Norge
Aung San Suu Kyi fikk tildelt Nobels fredspris i 1991 og er den eneste nålevende fredsprisvinneren som ikke fikk møte opp personlig under prisutdelingen i Oslo rådhus.

- Vi venter ennå på Aung San Suu Kyi sitt nobelforedrag. Hun har sagt at Norge er det første landet hun vil besøke for å holde sitt nobelforedrag når hun føler at hun kan reise ut av Burma, sa direktør for Nobelinstituttet, Geir Lundestad, til Nettavisen i forrige måned.

Men Aye Chan Naing tviler imidlertid på at dette vil skje.

- De (militærjuntaen) kommer til å si at hun får lov til å reise ut av landet og reise tilbake. Men jeg tror ikke de vil la henne få slippe inn igjen dersom hun forlater Burma. Jeg tror hun aldri vil forlate Burma fordi det er for risikabelt, så jeg tror ikke hun noen gang kommer til Norge for å holde nobelforedrag så lenge Burma ikke er et fritt land, sier sjefredaktøren for den burmesiske eksilradioen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere