RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Meek, Tore (Scanpix)

- De vil være gisler fordi Norge aldri vil betale

Sist oppdatert:
Et eventuelt krav mot Norge kan vanskeliggjøre en utlevering, mener Morten Furuholmen.

Torsdag ble retten i Kisangani utsatt nok en gang fram til onsdag neste uke.

Regjeringsadvokat Justin Molima, som er sendt fra hovedstaden Kinshasa, varslet under rettssaken i Kisangani torsdag at aktoratet vil øke det tidligere kravet mot Norge ytterligere, samt opprettholde spiondommen mot Norge, ifølge advokat Morten Furuholmen.

- Han ba om å få en utsettelse slik at de kan påberope at Norge er rettskraftig dømt for 60 millioner dollar, sier Furuholmen, som bistår Moland og French, til Nettavisen.

- Penger styrer hele prosessen
- Da vet vi at det er kun penger som styrer hele denne prosessen og at spiondommen er skrevet på forhånd. På onsdag kommer retten til å akseptere at Norge er en rettslig part og at Norge er bundet til spiondommen, sier Furuholmen.

Joshua French og Tjostolv Moland ble dømt til døden for drap, drapsforsøk, samt spionvirksomhet for kongeriket Norge.

Tidligere har det blitt antydet fra flere hold at spiondommen mot Norge vil frafalle i ankesaken.

- Det Kinshasa gjør er det motsatte og forfølger Norge.

- Det synes jeg er ganske dramatisk og det er et steg i ytterligere feil retning.

- Nå kan ikke Norge sitte passivt og la dette skje. Dette vil bli en viktig forhandlingsposisjon når det skal forhandles om en utlevering, sier Furuholmen.

Soningsoverføring
Utenriksdepartementet har bevisst valgt ikke å kommentere den rettslige prosessen i Kisangani før det foreligger en rettskraftig dom. Men har opplyst at norske myndigheter vil etter hvert forsøke å få på plass en eventuell soningsoverføring for nordmennene.

Men dette blir ifølge Furuholmen svært vanskelig å få gjennomført.

- Kinshasa kan ikke være med på en løsning før dette kravet er innfridd. Da vil Moland og French være gisler fordi Norge aldri vil betale dette kravet, sier han.

Det opprinnelige kravet mot Norge var på 60 millioner dollar, som tilsvarer om lag 330 millioner norske kroner. Ifølge Furuholmen varslet regjeringsadvokaten at dette kravet vil bli økt ytterligere.

- Jeg mener Jonas Gahr Støre bør reise til Kinshasa og ta kontakt og på en klar måte fremme Norges syn på dette. Gjør han ikke det, så vet vi hva som skjer. Da har vi fått en unødvendig situasjon hvor Moland og French må betale prisen med ødelagt helse både fysisk og psykisk, sier Furuholmen.

Norge ikke part i saken
Utenriksdepartementet understreker derimot at Kongo ikke kan dra Norge inn i rettsprosessen i Kisangani.

- Norge som stat er ikke part i denne saken, og en annen stat kan ikke innstevne en annen stat i en domstol fordi det strider mot folkeretten, sier underdirektør i Utenriksdepartementet, Ragnhild Imerslund, til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere