*Nettavisen* Nyheter.

- Definisjonen av liv utvidet

Foto: (Ap)

NASA med nytt oppsiktsvekkende funn.

03.12.10 11:44

Torsdag ettermiddag avholdt NASA pressekonferanse.

Agenda: «Drøfte et astrobiologisk funn som ville ha stor betydning for søken etter bevis på utenomjordisk funn».

På pressekonferansen kom det fram at NASA har funnet mikrober, en type bakterie som de har gitt navnet GFAJ-1, som kan leve på det svært giftige stoffet arsen .

NASA har med andre ord oppdaget den første mikroorganismen på jorden som er i stand til å bytte ut grunnstoffet fosfor - det som vi tidligere har trodd har vært livsnødvendig for alt liv på jorda - med arsen.

Den nyoppdagede bakterien motbeviser altså dette.

- Definisjonen av liv utvidet
Oppdagelsen ble gjort etter omfattende tester i Mono Lake i California.

- Definisjonen av liv har akkurat blitt utvidet, sier Ed Weiler, NASAs tilstedeværende administrator for Science Mission Directorate, ifølge en pressemelding.

NASA mener at funnet nå vil endre lærebøkene, og utvide søkene av liv utenfor jorden.

- Når vi strever etter å finne tegn til liv i solsystemet vårt, må vi nå tenke bredere og i flere retninger og tenke på liv på andre måter enn vi gjør i dag, sier han.

Erstatter fosfor
De seks grunnleggende byggesteinene i alle kjente former for liv på jorden er karbon, hydrogen, nitrogen, oksygen, fosfor og svovel. Fosfor er en del av den kjemiske ryggraden i DNA og RNA, og anses som et vesentlig element for alle levende celler.

Nå har altså NASA funnet den første organismen som er i stand til å erstatte fosfor med arsen.

- Vi vet at noen mikrober kan puste arsen, men det vi har funnet er en mikrobe som gjør noe nytt - den bygger deler av seg selv ut av arsen, sier Felisa Wolfe-Simon, som har ledet forkningsteamet. Prøvene ble hentet fra Mono Lake i California i september.

Gjettet rett
Det har vært mange spekulasjoner omkring hva NASA ville presentere på pressekonferansen. Tirsdag intervjuet Nettavisen astrobiolog Hans Erik Foss Amundsen, der han kom med sin gjetning.

- Hvis jeg skulle gjette, så har det noe med at de har funnet en type liv på jorden som har annerledes kjemi enn det livet man kjenner fra før. Det vil være min gjetning, sa han til Nettavisen onsdag.

Dermed fikk han rett.

Les mer: Har NASA funnet liv på Mars?
Les også: NASA-forsker avviser Mars-funn

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.