RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ødeleggelsen av vår felles kulturarv er en krigsforbrytelse

ARKEOLOGISKE SKATTER: IS-krigere ødelegger Iraks uerstattelige kulturminner i områdene de kontrollerer. Her på Iraks nasjonalmuseum i Bagdad er de arkeologiske skattene utenfor IS' rekkevidde. Den irakiske regjeringen ba i helgen den USA-ledede militærkoalisjonen mot IS om å angripe opprørerne fra lufta for å hindre ytterligere ødeleggelser.
ARKEOLOGISKE SKATTER: IS-krigere ødelegger Iraks uerstattelige kulturminner i områdene de kontrollerer. Her på Iraks nasjonalmuseum i Bagdad er de arkeologiske skattene utenfor IS' rekkevidde. Den irakiske regjeringen ba i helgen den USA-ledede militærkoalisjonen mot IS om å angripe opprørerne fra lufta for å hindre ytterligere ødeleggelser. Foto: Stringer (Reuters)
FN ber verden stanse IS' arkeologiske ødeleggelser.

Bagdad (NTB-AFP): FN-sjef Ban Ki-moon ber det internasjonale samfunnet stanse IS-opprørernes ødelegger av arkeologiske kulturminner i Irak.

IS' raseringer av uvurderlige oldtidsskatter er en krigsforbrytelse, fastslår Ban. Iraks turist- og antikvitetsminister ba søndag den USA-ledede koalisjonen mot IS om å angripe opprørerne fra lufta for å beskytte minnesmerkene.

IS-krigerne i Irak skapte harme verden over forrige uke da de grusla den assyriske byen Nimrud med bulldosere og publiserte videoer der de knuste museumsgjenstander i Mosul.

Nå ser det ut til at de har vendt oppmerksomheten mot den usedvanlig godt bevarte festningsbyen Hatra. Ørkenbyen er mer enn 2.000 år gammel og står i likhet med Nimrud på UNESCOs verdensarvliste.

Irakiske myndigheter har ikke klart å verifisere opplysningene, som stammer fra kilder i Mosul. Både Nimrud, Hatra og Mosul ligger i provinsen Nineveh, hvor irakiske regjeringsstyrker er maktesløse på bakken. FN fordømmer rapportene om kulturskattens ødeleggelse.

– Generalsekretæren ber det internasjonale samfunn om umiddelbart å sette en stopper for slik avskyelig terrorvirksomhet og stå imot ulovlig handel med kulturgjenstander, sier Ban via sin talsmann.

– Den overlagte ødeleggelsen av vår felles kulturarv er en krigsforbrytelse, tilføyer FN-sjefen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere