RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Delte bur med tre hunder

(REUTERS/Scanpix)
Sist oppdatert:
- Det var åtte års torturhelvete, sier frigitt lege om Libyas fengsler.

Palestinske Ashraf Alhajouj (38) snakker for første gang ut om opplevelsene fra sitt åtte år lange opphold i et fengsel i Libya. Sammen med fem bulgarske sykepleiere ble han holdt fengslet, mistenkt for å med vilje ha smittet 426 libyske barn med HIV. Helsearbeiderne jobbet på et sykehus i Libya.

De seks ble dømt til døden i desember 2006, men forrige uke var det endelig slutt på marerittet. Etter intens diplomatisk virksomhet ble helsearbeiderne utlevert til Bulgaria.

I et intervju med det tyske tidsskriftet Der Spiegel forteller Alhajouj om omfattende tortur.

Angrepet av hunder
- De første dagene ble jeg holdt i bur sammen med tre hunder. Hundene ble beordret til å angripe meg, sier Alhajouj.

- Beinet mitt er fullt av arr og merker fra bittene, og jeg fikk et dypt sår i kneet.

Doktor Alhajouj og sykepleierne ble arrestert i januar 1999. De ble da brakt til politiets hundeskole utenfor hovedstaden Tripoli.

Alhajouj forteller videre i intervjuet om hvordan han ble slått og mishandlet. Politimenn viklet stålledninger rundt penisen hans og dro han rundt på gulvet mens han skrek og gråt. Han skal også ha blitt gitt elektrisk sjokk.

- De ga meg elektrisk sjokk. Jeg fikk en minuskabel rundt fingeren og plusskabelen på øret eller kjønnsorganene. Når jeg besvimte, kastet de kaldt vann over den nakne kroppen min, før de begynte på nytt, sier Alhajouj i intervjuet, ifølge den britiske avisa The Guardian.

Torturen skal ha pågått mellom klokken 17 og 05 - i 13 måneder.

- Voldtatt
Også sykepleierne skal ha blitt torturert.

Ifølge Alhajouj ble kvinnene voldtatt. En av dem var så ute av seg at hun forsøkte å begå selvmord med en glassbit fra vinduet.

Legen oppholder seg nå i Bulgaria. Han benekter fremdeles at han og sykepleierne smittet barna med HIV. Forholdene på sykehuset de jobbet på i Bengazhi, beskriver han som «katastrofale».

- Vi hadde ingen sprøyter, steriliseringsutstyret virket ikke, og det var kun én saks vi kunne bruke til å klippe navlestrengen på dusinvis med nyfødte, sier han.

Alhajouj planlegger nå å saksøke torturistene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere