RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Den første som ble smittet

Foto: Alexandre Meneghini (AP)
Sist oppdatert:
Edgar (4) kan være den første som ble smittet av svineinfluensaen.

Det første tilfellet av svineinfluensa hos mennesker oppsto 14 dager tidligere enn antatt, opplyste meksikanske myndigheter på en pressekonferanse mandag kveld.

Det som trolig er det første smittetilfellet har blitt sporet tilbake til fire år gamle Edgar Hernandez som bor i landsbyen La Gloria. Myndighetene antok først at fireåringen hadde vanlig influensa, men nå viser nye undersøkelser at han var smittet av det dødelige svineinfluensaviruset, skriver The Times.

Kraftig influensavirus
Det er nå fastslått at flere innbyggere i området rundt landsbyen ble rammet av et kraftig influensavirus tidligere denne måneden. Noen skal også ha blitt syke allerede i februar.

Om lag 400 innbyggere søkte legebehandling i forbindelse med utbruddet. Edgar overlevde, mens to babyer fra samme område døde.

- Symptomene var identiske med de symptomene som man snakker om nå: høy feber, muskel- og leddsmerter, hodepine, og noe diaré og oppkast. Sykdommen rammet raskt og hele familier ble slått ut, sier en innbygger til The Guardian.

Klaget på vond lukt
Meksikanske myndigheter har ennå ikke fått bekreftet diagnosen til majoriteten av innbyggerne, men laboratorietester bekrefter at fireåringen er smittet av den fryktede svineinfluensaen.

Landsbyen La Gloria ligger i nærheten av en svinefarm som avler nærmere én million dyr i året. Innbyggerne har klaget på vond lukt og enorme fluesvermer rundt gjødselshaugene på svinefarmen.

Svinefarmen Granjas Carroll de Mexico er delvis eid av det amerikanske selskapet Smithfield Foods.

Ingen spor etter svineinfluensa
Selskapet opplyser at det ikke er funnet noen spor etter svineinfluensaen ved noen av deres svinefarmer i Mexico. Og meksikanske interesseorganisasjoner avviser at griser er smittekilden.

- Vi avviser at influensaviruset som rammer Mexico, stammer fra griser ettersom det er viteskapelig bevist at dette ikke er mulig, opplyste Mexicos organisasjon for svineproduksjon i en uttalelse.

Så langt er det 152 dødsfall i Mexico som blir knyttet opp mot svineinfluensaen. Ingen utenfor Mexico har dødd av svineinfluensaen, og de fleste av de smittede utenfor Mexico kommer seg raskt på bedringens vei.

Svineinfluensa er hittil påvist i Mexico, Canada, Storbritannia, Spania, New Zealand og Israel.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere