RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Den verste flommen på generasjoner

Foto: REUTERS/Faisal Mahmood
Sist oppdatert:
Mellom 1,3 og 2,5 millioner mennesker er rammet av flommen i Pakistan. Mer enn 1100 har mistet livet. Ingen har ennå full oversikt over situasjonen.

Den verste flommen i Pakistan siden 1921 har rammet mellom 1,3 og 2,5 millioner mennesker, ifølge FN. Mer enn en halv million har måttet forlate hjemmene sine og trenger øyeblikkelig hjelp. Katastrofen har så langt kostet mer enn 1100 mennesker livet.

Særlig kvinner er hardt rammet, ifølge Care Norge.

- Erfaringer fra lignende katastrofer viser at kvinner oftere enn menn blir rammet av vannbårne sykdommer som diaré og kolera, fordi det er de som henter vann, lager mat og vasker klær, sier CAREs generalsekretær, Marte Gerhardsen, ifølge en pressemelding fra hjelpeorganisasjonen.

850.000 isolert
Halvparten av de over 1,7 millioner menneskene som bor i distriktene Swat, Lower Dir og Peshawar er fanget av vannmassene. Leger Uten Grenser sender nå et nødhjelpsteam til distriktet for å få en oversikt over skadeomfanget.

- Vi står overfor to utfordringer: Å nå fram til dem som sitter fast i fjellene etter at bruer er skylt vekk, og å nå dem som sitter fast i dalene og må vade gjennom to meter dypt vann, sier informasjonssjef Nils Mørk ifølge en melding fra Leger Uten Grenser.

- Mange bruer og veier rasert
De første hjelpesendingene ankom landet på søndag, og Leger Uten Grenser gir nå drikkevann, provisorisk husly og matvarer til de rammede i byen Bakthirabad i Sibi-distriktet.

- Vi jobber med å få oversikt over hvor behovene er størst. Dette er svært vanskelig; ødeleggelsene er spredt over store områder, og mange veier og bruer er rasert, sier Benoit De Gryse, Leger Uten Grensers landansvarlig i Pakistan.

Setter opp mobile helseklinikker
Hjelpeorganisasjonen Care har satt opp mobile helseklinikker som gir behandling til de flomrammede og utvider nå hjelpearbeidet.

- Klinikkene har kvinnelige leger og annet personell slik at kvinnene som er rammet kan få hjelp på lik linje med menn. Vi har også separate utdelingssteder av nødhjelp for kvinner og vi sørger for at de får egne hygieneområder og steder der de kan amme babyene sine, forteller Gerhardsen.

I tillegg deler CARE ut mat, vann, myggnett, hygienepakker, kokeutstyr og gir husly til mennesker som har fått ødelagt hjemmene sine.

Frykter koleraepidemi
- Dette er den verste flommen i området på generasjoner. Mange hus er bygd av leire og hadde ingen sjanse mot vannmassene. Mye av drikkevannet er forurenset, og vi frykter nå en koleraepidemi, sier Nils Mørk ifølge pressemeldingen fra Leger Uten Grenser.

Hjelpeorganisasjonen bygger tre midlertidige koleraklinikker i Swat-, Lower Dir- og Dargai-distriktene. Fra før driver de en slik klinikk i Hangu-distriktet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere