- Denne utviklingen må stanses

Foto: Ap (Ap)

Ekspert frykter proteksjonisme og større splittelse blant G20-landene.

11.11.10 21:31

Verdens 20 mektigste økonomier, inkludert EU, er samlet i Seoul i Sør-Korea torsdag og fredag.

Hensikten er å finne en felles løsning som kan styrke veksten i verdensøkonomien. Men flere politiske analytikere har allerede varslet at møtet vil preges av den såkalte valutakrigen.

- Det er urovekkende
Kina har blitt beskyldt for å holde valutakursen sin kunstig lav med hensikt å styrke egen eksport. USA har på sin side blitt beskyldt for å ha svekket dollaren etter at Obama nylig spyttet inn 600 milliarder dollar i den amerikanske økonomien.

- Jeg mener ikke at det er valutakrigen som er mest interessant. Det som er interessant er at det er mange land som er uenige om hvordan man skal føre den økonomiske politikken framover, sier sjeføkonom Robert Bergqvist i SEB til Nettavisen.

- Det er mange andre land som også forsøker å påvirke sin valuta. Det er urovekkende fordi mange land håper at eksporten skal hjelpe dem i krisen, men ikke alle kan forvente at eksport skal være en drivkraft for konjunkturen, sier Bergqvist.

Stor splittelse
Allerede før møtet startet, var det flere tegn på splittelse blant G20-landene.

- I det forrige G20-møtet med finansministerne i oktober, var det allerede en splittelse. Situasjonen har ikke blitt bedre, snarere tvert imot. Det er mange som venter på et kommuniké. Men den kommer ikke til å inneholde så mange saker. Det er først og fremst et forsøk på å vise enighet, sier han.

Bergqvist mener en ikke skal forholde seg til innholdet av kommunikeet som presenteres etter G20-møtet.

- Det jeg tror at vi skal se på er de pressekonferansene som hvert land holder etter at G20-møtet er over, og jeg tror dessverre at de ikke har samme oppfatning om hvordan den globale situasjonen ser ut, og hva man skal gjøre, sier han.

Retning mot proteksjonisme
- På kommunikeet kommer det ikke noe nytt, men kommentarer etter G20-toppmøtet kommer til å vise at det spriker og er motsetninger innad i G20. Det er en urovekkende utvikling og trend, og om den får fortsette går vi i en retning av proteksjonisme.

- Vi er ikke der ennå, men vi er på vei mot noe, og den utviklingen må stanses.

På en pressekonferanse torsdag ble det kjent at en planlagt handelsavtale mellom USA og Sør-Korea er blitt lagt på vent.

- Vi ble enige om at det kreves mer tid for å løse en del detaljer, og vi har bedt finansministerne om å få på plass en avtale som er akseptabel for begge parter, så raskt det lar seg gjøre, opplyste den sørkoreanske presidenten Lee Myung-bak etter et møte med USAs president Barack Obama, melder BBC.

Handelsavtalen lagt på vent
Handelsavtalen mellom USA og Sør-Korea ble påbegynt for tre år siden. Bergqvist mener utsettelsen er nok et eksempel på manglende samarbeidsvilje blant G20-landene.

- Det jeg merker, dessverre, er at denne handelsavtalen mellom USA og Sør-Korea har kollapset, og det bekrefter at landene i G20 faktisk preges av uenighet, og er uenige om mange spørsmål, sier han.

G20-landene fremsto som handlingssterke da de var samlet i London etter finanskrisen for to år siden. Da ble det iverksatt en rekke tiltak som fikk fart på økonomien.

- Det som gjorde at man da var mer enige, var at man var nærere krisen. Den var så nære og da så ikke landene noen annen utvei enn at man var tvunget til å samarbeide, sier Bergqvist.

- Det er dessverre mange uløste problemer. Man kan bare håpe at når krisene kommer tilbake, så vil det fungere som et middel til å få landene til å samarbeide.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag