Gå til sidens hovedinnhold

- Deodoranter kan gi kreft

Britiske forskere tror kvinners kamp mot svettelukt kan føre til brystkreft, etter å ha oppdaget kjemikalier fra deodoranter i kvinners kreftceller.

Forskerne ved University of Reading konkluderer med at konserveringsmiddelet parabener, som benyttes i deodoranter, kan hope seg opp i kroppen. Det kjemiske stoffet er funnet i kreftsvulster hos kvinner med brystkreft.

- Oppdagelsen i brystkreftsvulster bekymrer, ettersom parabens har vist seg å etterape det kvinnelige hormonet østrogen. Østrogen kan bidra til at brystkreftsvulster vokser, sier dr. Philippa Darbre som har ledet den britiske undersøkelsen.

– Det vil derfor absolutt være på sin plass å vurdere om parabener fortsatt bør benyttes i så stort omfang i kosmetikk som påføres brystområdet, sier Darbre.

Dr. Philip Harvey, som er redaktør i tidsskriftet Journal of Applied Toxicology som offentliggjør undersøkelsen, understreker likevel behovet for ytterligere undersøkelser.

- Det er nødvendig å arbeide videre med dette, for å se om det fins en forbindelse mellom østrogen, kjemikalier i underarmskosmetikk og brystkreft, sier han.

Organisasjoner som arbeider for brystkreftofre advarer også mot å trekke forhastede konklusjoner.

- Brystkreft er en kompleks sykdom og vi kjenner ennå ikke alle dens årsaker, sier Delyth Morgan som leder Breakthrough.

- Det har vært mye diskusjon om en forbindelse mellom deodoranter og sykdommen, men det foreligger ennå ingen vitenskapelige beviser for en slik årsakssammenheng, sier Morgan.

(NTB-Reuters)

Reklame

Shoppingfesten fortsetter - Sjekk søndagens Black Weekend-salg