RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Iran Human Rights

- Dere forsvarer en utro kvinne

Sist oppdatert:
Iran raser mot Vesten, og mener steiningsdommen ikke faller inn under menneskerettigheter.

Den iranske tobarnsmoren Sakineh Mohammadi Ashtiani (43) ble dømt til steining for å ha vært utro mot ektemannen. Steiningsdommen skapte kraftige internasjonale reaksjoner i sommer, noe som angivelig førte til at iranske myndigheter utsatte steiningen.

Men flere menneskerettighetsaktivister har uttrykt bekymring for at hun fortsatt kan bli henrettet ved henging.

Sønnen og advokaten til kvinnen har denne uken opplyst at de er engstelige for at henrettelsen kan effektueres allerede neste uke.

Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner sier han vil gjøre alt i sin makt for å hindre at kvinnen blir henrettet. Kouchner har også antydet at han er villig til å reise til Teheran for å hindre at henrettelsen finner sted.

EU på banen
EU-kommisjonens president José Manuel Barroso har omtalt straffen som barbarisk.

- Vi fordømmer slike handlinger, som verken er moralsk eller lovmessig berettiget, sa han til pressen i Frankrike.

Norske myndigheter har også protestert mot steiningsdommen.

Les også: - 14 skal steines til døde for utroskap
Les også: - Tvunget til abort før steining

Raser mot Vesten
Men nå har imidlertid Iran sett seg lei på vestlig kritikk, og ber Vesten om å slutte å blande seg inn i landets interne forhold.

- Dessverre, så forsvarer de en person som er domfelt for utroskap og drap, sa talsmann for Det iranske utenriksdepartementet, Ramin Mehmanparast, under en pressekonferanse, melder BBC.

- Løslat alle drapsmennene
- Hvis det å løslate alle som er dømt for drap, er å anse som et spørsmål om menneskerettigheter, så bør alle europeiske land løslatte alle sine drapsmenn, sa han.

43-åringen er dømt til steining for utroskap mot sin ektemann. I tillegg er hun dømt for medvirkning til drap på sin ektemann, noe hun er idømt en fengselsstraff på ti år for.

Ashtiani skal også ha blitt straffet med 99 piskeslag for at den britiske avisen The Times nylig publiserte et bilde som angivelig var av henne uten hodeplagg. Avisen publiserte et dementi hvor det framgikk at bildet var av en annen iransk kvinne.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere