RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dere gjør oss til ekstremister

Sist oppdatert:
- Palestinerne vurderer å avskaffe det palestinske selvstyret, sier den kjente journalisten og akademikeren, Hani Al-Masri, til Nettavisen.

Hani Al-Masri er sjef for «Palestina Media, Research and Studies Center» i Nablus på Vestbredden. I helgen deltok han på seminaret «Hva skjedde med den palestinske staten?», som ble arrangert i Oslo av fellesutvalget for Palestina og den palestinske forening i Norge.

Avskaffe selvstyre
- En av de tingene palestinerne vurderer å gjøre dersom de ikke klarer å danne en samlingsregjering, er å avskaffe selvstyret og heller gå tilbake til slik situasjonen var før Oslo-avtalen i 1993, altså motsette seg den israelske okkupasjonen med maktbruk. 13 år etter Oslo-avtalen har det ennå ikke blitt noe fred for palestinerne. Israel har bygget flere bosettinger og beholdt kontrollen over Jerusalem, sier Al-Masri til Nettavisen.

- Palestinerne har overlevd gjennom bistand fra det internasjonale samfunnet. I dag blir det palestinske folket straffet fordi de valgte Hamas gjennom et demokratisk valg, sier han.

- Men Norge og andre giverland sier at det er Hamas som har ansvar for dette og at de må anerkjenne Israel først, legger han til.

- Hamas kan ikke skifte mening sånn uten videre. Palestinerne har valgt Hamas fordi de er skuffet over 13 år med fredsforhandlinger uten resultat. De har funnet ut at det internasjonale samfunnet kun har presset dem, og ikke Israel. Palestinerne godtok veikartet, men vestlige land presset ikke Israel til å godta veikartet, sier Al-Masrai.

Ut i streik
Titusener av palestinske offentlige ansatte har gått ut i streik, og bakgrunnen for dette er at Hamas-regjeringen ikke har klart å utbetale lønn på flere måneder. Dette skyldes de økonomiske sanksjoner fra Israel, EU, USA og andre vestlige land fordi Hamas-regjeringen nekter å anerkjenne Israel som en egen stat.

Mer ekstreme
Al-Masri advarer om at situasjonen i det palestinske området vil bli forverret.

- Giverlandene begikk en stor feil da de stanset den økonomiske bistanden til palestinerne. Dere må vite at palestinerne kommer til å bli mer ekstreme og tror at motstand er den eneste utveien. For en uke siden demonstrerte over 10.000 mennesker i gatene på Vestbredden. De vaiet med partiflagget til Hizbo Altahrir. Dette partiet tror bare på å opprette Khalifa-staten og deretter kjempe mot Israel. De mener at Vesten straffer dem, og at Vesten står sammen med Israel mot islam.

- Det er en stor mulighet for at et slikt parti ville ha vunnet i det palestinske området dersom det hadde vært valg i dag. Hamas er mye mer moderate enn slike grupper, og derfor er det viktig å etablere kontakt med dem, sier Al-Masri til Nettavisen.

Al-Masri hadde ikke blitt overrasket dersom det viste seg at al-Qaida hadde fotfeste i det palestinske området.

- Dette er fordi det blir begått urettferdighet mot folket. Palestinerne er ikke begeistret for at de blir presset til å anerkjenne Israel. De ønsker å opprette en palestinsk stat og at det internasjonale samfunnet presser Israel til å godta en slik stat, sier Al-Masri.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere