- Dere må hindre at denne mannen blir president

AMBISJONER: Dmytro Jarosj (til venstre) under et folkemøte på Maidan-plassen i Kiev 21. februar i år. Lederen for partiet Høyre sektor, varsler nå at han sikter mot å bli president.

AMBISJONER: Dmytro Jarosj (til venstre) under et folkemøte på Maidan-plassen i Kiev 21. februar i år. Lederen for partiet Høyre sektor, varsler nå at han sikter mot å bli president. Foto: David Mdzinarishvili (Reuters)

Høyreekstremist vil bli president i Ukraina. Kreml advarer.

09.03.14 10:55

KIEV (NTB-Reuters): Den ukrainske høyreekstremisten Dmytro Jarosj sier han vil stille til valg som president, samtidig som han kommer med bitende kritikk av den nye regjeringen han hjalp til makten for to uker siden.

Russlands utenriksdepartement mener myndighetene i Kiev må hindre at Jarosj blir president.

– De nye myndighetene i Kiev og deres vestlige beskyttere må stenge veien til makten for nyfascisten Jarosj og tilhengerne hans, sier det russiske utenriksdepartementets menneskerettighetsutsending Konstantin Dolgov på Twitter.

Les også: Frps Tybring-Gjedde forstår Putin

Splittet protestbevegelse

Jarosjs ultranasjonalistiske synspunkter gjør ham til en outsider ved valget 25. mai, men uttalelsene hans signaliserer likevel en voksende splittelse med andre ledere i protestbevegelsen som styrtet president Viktor Janukovitsj.

Den ekstreme lederen av den væpnede bevegelsen Høyre sektor, som selv kler seg i svart kamputstyr og finlandshetter, kunngjorde sitt kandidatur lørdag, trass i at han er ettersøkt av russiske myndigheter for å ha oppildnet til terror.

Han kom med kunngjøringen på en pressekonferanse, og han gjorde det klart at beslutningen støttes av Høyre sektor.

Kritikken hans mot de nye myndighetene går ut på at de ikke opptrer profesjonelt nok, gjør overraskende utnevnelser og er i ferd med å miste folks tillit.

Les også: Krever å få vite sannheten om snikskytterne

Sikkerhetsråd

Jarosj fikk selv stillingen som nestleder av landets sikkerhetsråd, men han klager over at regjeringen ennå ikke har offentliggjort hvordan 95 mennesker ble drept i kamp med politiet eller av snikskyttere mens protestene foregikk.

Han sier det er overraskende at «ingen av de kriminelle som drepte våre helter» ennå er dømt.

Jarosj har planer om å gjøre Høyre sektor til et politisk parti, og han går inn for at kommunistpartiet og Regionpartiet til Janukovitsj blir forbudt. (©NTB)

Følg vårt livestudio om Ukraina for de siste oppdateringene!Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.