*Nettavisen* Nyheter.

- Derfor raser syrerne

Foto: (Reuters/Scanpix)

Ekspert på islam, Kari Vogt, mener det ikke er tilfeldig at man opplever massive opptøyer i Syria.

04.02.06 23:04

Lørdag marsjerte tusenvis av illsinte mennesker mot den norske og danske ambassaden i Damaskus i Syria. I protest mot trykkingen av de omstridte Muhammed karikaturene satte demonstrantene fyr både på den norske og danske ambassaden . Situasjonen vil få alvorlige konsekvenser for forholdet mellom Norge og Syria.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sa lørdag at han vil vurdere å bryte diplomatisk kontakt med Syria.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Arne Lutro / TV 2 Nettavisen

Sterk islamisering
Ifølge Norges fremste ekspert på Islam, Kari Vogt, har det vært en sterk islamisering i Syria de siste årene.

- Syria har et sterkt militant sekulært regime. De har store politiressurser og har slått hardt ned på den islamistiske opposisjonen opp gjennom årene. Likevel har islamiseringen vokst kraftig. Syria er et land som er plaget av uro og kraftige frustrasjoner. Mye av dette har vært rettet mot først og fremst USA og den vestlige verden, sier Kari Vogt til TV 2 Nettavisen.

Hun understreker at hun kun uttaler seg på generelt grunnlag og at man så langt ikke vet hvem som står bak opptøyene lørdag.

- Tatt i betraktning at syriske myndigheter har hatt et jernblikk mot islamistiske opposisjonelle, kan det tenkes at det er en mobb som har gått løs på ambassadene. Men det vil vi ganske sikker få vite noe mer om ganske snart. Man skal vite hvem man har for seg før man trekker noen konklusjoner, sier Vogt.

- Et urolig hjørne
Hun forklarer sinnet mot vestlige land skyldes i hovedsak at Syra den siste tiden har blitt utsatt for massivt press fra USA og andre vestlige land.

- Man har trukket en akse fra Iran, via Syria til Irak og denne er viet stor oppmerksomhet og man har presset Syria meget sterkt, sier Vogt.

Irak og Syria hadde lenge et tette forhold som særlig USA har viet stor oppmerksomhet under Irak-krigen. USA truet også Syria med angrep.

- Hvis man skraper under overflaten i Syria finner man at det er et urolig hjørne, til tross for at ting virker som de er under kontroll, sier Vogt.

Hun forteller at det sekulære Baat-partiet i Syria har vært beinharde mot den religiøse opposisjonen, men at myndighetene likevel har måttet gi etter for press. Mange islamistiske partier fra andre land i regionen, som Hamas og Hizbollah, har kontorer i Damaskus.

- Skummelt
Opptøyene i Damaskus lørdag kom ifølge NRK som en reaksjon på rykter om at høyreekstreme grupper i Danmark truet med å brenne Koranen. Lørdag var stemningen svært spent i Danmark. Over 160 personer ble arrestert da høyre- og venstreradikale marsjerte mot hverandre. Det er så langt ingen rapporter om at demonstrantene skal ha brent Koranen.

Vogt sier til TV 2 Nettavisen at en slik handlig ville kunne ført til en langt verre situasjon.

- Dette er skummelt. Konflikten ville ha eskalert ytterligere. For noen måneder siden var det en affære hvor noen amerikanere ble anklaget for å ha vanhelliget Koranen. Det ble det bråk av, men ingen liv gikk tapt. Brenning av Koranen ville ha preget forholdene landene i mellom i uker, med mindre man klarer å få formidlet at det er ekstreme grupper som står bak og som man tar avstand fra, sier Vogt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.