*Nettavisen* Nyheter.

- Derfor vil republikanerne motarbeide Donald Trump

FOLKETS MANN: Donald Trump dominerer på meningsmålingene, men er ingen favoritt i partiledelsen. Foto: Scott Olson (Afp / NTB scanpix)

Det republikanske partiets ledelse er ikke videre begeistret for Donald Trump, selv om eiendomsmagnaten dominerer meningsmålingene.

NEW YORK (Nettavisen): Selv om han blir sammenlignet med nazister og erklært uønsket av mange, leder Donald Trump fremdeles meningsmålingene blant presidentkandidatene i det republikanske partiet i USA.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Klar ledelse nasjonalt

I den nasjonale målingen som USA Today og Suffolk offentliggjorde tirsdag, har Trump en oppslutning på 27 prosent, mens nærmeste utfordrer Ted Cruz har 17 og Marco Rubio 16.

Det samme bildet ser vi i målingen som IBD/TIPP publiserte mandag: Trump får 27 prosent, Cruz 13 og Rubio 14. Der får Ben Carson 15 prosent (han scorer bare 10 prosent i USA Today-målingen).

Man skulle kanskje tro at Det republikanske partiet dermed gledet seg over å ha en kandidat som virkelig kan utfordre Hillary Clinton, Demokratenes sannsynlige presidentkandidat, men det er ikke tilfellet.

Setter Huset og Senatet på spill

Ifølge Chuck Todd, programlederen av det politiske talkshowet «Meet the Press» på MSNBC, er den republikanske ledelsen innstilt på å kjempe imot Donald Trump. Det samme skriver Politico onsdag.

Republikanerne frykter at de ikke bare vil tape presidentvalget, men også miste viktige seter i Senatet og Representantenes hus på grunn av Donald Trumps angrep mot store folkegrupper som muslimer og meksikanere.

- Dette setter utsatte seter i fare. Vi kommer til å få det mye vanskeligere, sier Greg Walden, som er formann i Republikanernes nasjonale kongresskomité, til Politico.

Steve Stivers fra Ohio var enda tydeligere.

- Det er mange som ikke kan vinne hvis han blir vår presidentkandidat, sier kongressmann Stivers.

Chuck Todd og Matt Murray i MSNBC konkluderer med at Det republikanske partiet ikke vil nominere Trump som presidentkandidat så sant det kan unngås.

Stiller som uavhengig?

De mener at mange republikanske politikere heller ser at Trump stiller til presidentvalget som uavhengig kandidat enn som republikaner, selv om det i praksis vil gi Demokratene seieren i presidentkampen.

- Det vil kanskje være en gavepakke til Demokratene i presidentkampen, men det vil potensielt føre til at flere høyreorienterte velger avgir sin stemme. Hvis Trump stiller som uavhengig kandidat, kan dette redde Senatet for Republikanerne, mener Todd og Murray.

Donald Trump nektet lenge å avvise at han vil stille som uavhengig kandidat dersom han ikke blir nominert som Republikanernes presidentkandidat, men ga etter hvert et slikt løfte.

Om han holder det, er en helt annen sak.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag