RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Det er bin Laden

Foto: SITE/Al-Ekhlaas Internet Forum
Sist oppdatert:
CIA er sikre på at det er al-Qaida-lederen Osama bin Laden som snakker på det nylig frigitte opptaket.

Onsdag kveld ble et fem minutter og tre sekunder langt lydopptak, der al-Qaida-lederen Osama bin Laden slår hardt ned på EU for å tillate publisering av karikaturtegninger av profeten Muhammed, publisert.

- Tegningene er en del av et korstog, sier bin Laden i meldingen, der også paven beskyldes for å være involvert i karikaturpubliseringen.

«Utslitt propaganda»
USAs etteretningstjeneste Central Intelligence Agency (CIA) har analysert opptaket og er torsdag sikre på at stemmen faktisk tilhører al-Qaida-lederen, melder Reuters.

CIAs talsperson beskriver innholdet i lydopptaket som «en del av deres (al-Qaidas, journ. anm.) pågående propagandakampanje», og som «utslitt propaganda».

LES OGSÅ: AL-Qaida-videoer på mobilen

Ukjent dato
Det er foreløpig ikke kjent når opptaket ble spilt inn.

En melding fra Det hvite hus hevder opptaket har som hensikt å «etablere bin Laden som relevant og postulere ham som muslimenes forsvarer».

- Samtidig fortsetter hans organisasjon å utrope uskyldige menn, kvinner og barn i hele verden som terrormål, samt bringe død og ødeleggelse til alle som ikke er enige i deres radikale synspunkt, sier talsperson Dana Perino ved Det hvite hus til Reuters.

LES OGSÅ: Al-Qaida åpner for spørsmål

Danskene forholder seg rolig
Danske Politiets Efteretningstjeneste (PET) melder torsdag at de ikke oppgraderer trusselnivået mot landet etter bin Ladens direkte advarsel mot danskene.

- Opptaket gir ingen umiddelbar grunn til å heve trusselnivået, sier PET-sjef Jakob Scharf til nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Lars Erslev Andersen leder enheten for Politisk Vold, Terrorisme og Radikalisering ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS). Han tror bin Ladens tale vil endre terrortrusselen på sikt.

- Det handler om å inspirere folk. Det er noe som tar tid, og det er ingen tvil om at bin Laden oppfordrer folk til å ta del i den militante kampen, sier han til politiken.dk.

Siste fra bin Laden siden desember
Lydklippet ble sluppet samme dag som USA markerte femårsdagen siden invasjonen av Irak.

Det er det amerikanske terrorovervåkningstjenesten Intelligence Group Monitoring Service (SITE) som har fanget opp advarselen som dukket opp på al-Qaida-nettstedet Al-Ekhlaas Internet Forum.

Meldingen fra bin Laden er den første siden slutten av desember 2007 da han advarte sunnimuslimene i Irak mot å slåss mot al-Qaida, og samtidig lovte nye angrep på Israel.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere