- Det er en alvorlig situasjon

Foto: Regjeringen (Regjeringen)

Norske helsemyndigheter forbereder seg på 1,2 millioner syke og 13.000 døde i Norge.

27.04.09 17:36

Det sa helsedirektør Bjørn-Inge Larsen i Helsedirektoratet under pressekonferansen om svineinfluensa mandag.

Larsen sier at en influensa-pandemi kommer tre til fem ganger hvert hundrende år.

- Tidligere har vi trodd at det skulle bli fugleinfluensaen som ville være dette viruset. Nå er ikke det lenger så sannsynlig, sa Larsen.

Verdens helsemyndigheter frykter nå at det kan være svineinfluensaen som vil være viruset som kan slå ut verdens befolkning.

- Vi forbereder oss på alt fra en sesonginfluensa til en situasjon der så mange som 1,2 millioner nordmenn kan bli syke av svineinfluensa, og 13.000 dødsfall, sa Larsen.

Tallene er basert på tidligere erfaringer med spanskesyken som er den verste pandemien vi har hatt i nyere tid. Mellom 1917 og 1920 ble 1,2 millioner nordmenn smittet. Totalt døde 15.000 mennesker i Norge. På verdensbasis ble 1,8 milliarder smittet. Det utgjorde 1/3 del av verdens befolkning.

Tallene helsedirektoratet nå bruker, er korrigert for dagens muligheter for å hanskes med slike sykdommer, og befolkningsveksten.

Under pressekonferansen sa Larsen at organisasjoner og institusjoner i en pandemi-situasjon bør planlegge hvordan man skal drive videre når mange av de ansatte er sykemeldte. Spesielt vil det gjelde sykehusene som må forberede seg på å håndtere en situasjon med mange pasienter samtidig som de har et høyt sykefravær.

- Én sjekkes for smitte
Helseminister Bjarne Håkon Hanssen sa under pressekonferansen mandag at det er en person innlagt på norsk sykehus med mulig svineinfluensa.

Vedkommende er innlagt på Haugesund sykehus med mulig svineinfluensa. Vedkommende hadde vært Houston i USA.

- Undersøkelser så langt tyder på at det ikke er svineinfluensa, sa Hanssen.

Helseministeren sa at Norge har et planverk fra 2001 for hva man skal gjøre ved en pandemi.

- Vi har planlagt for en pandemi. Vi har et planverk som vi nå tar utgangspunkt i, sa helseministeren.

Norge har i dag 1,4 millioner doser med influensamedisinen Tamiflu på lager.

Norge har en avtale om kjøp av 9,4 millioner doser vaksine ved en eventuell pandemi. Problemet er at disse vaksinene ikke vil foreligge før tre til seks måneder etter at Verdens helseorganisasjon har konstatert at verden har en pandemi.

Det har de ikke gjort ennå.

- Første del av en eventuell pandemi må basere seg på allerede eksisterende legemidler mot influensa, sa Hanssen.

Kan være immune
Overlege Bjørn G. Iversen i Folkehelseinstituttet understreket at det er veldig mye som er usikkert om svineinfluensaviruset - særlig fordi det hefter så mange usikkerheter rundt situasjonen i Mexico.

- Vi vet ikke hvor smittsomt det er, sier Iversen.

Iversen sa også at noen kan være immune mot viruset, men det vet man heller ikke noe om ennå.

- Munnbind er lite effektvt som smittevern i den generelle befolkningen, sa Iversen, som pekte på god hånd- og hostehygiene som de viktigste forholdsreglene folk må mot smitte.

Kommet til Spania
Et tilfelle av svineinfluensa ble mandag bekreftet hos en pasient i Spania.

- 17 personer er syke og ennå under utredning, sier den spanske helsedepartementet mandag, melder Reuters.

103 personer er døde i Mexico. Landets helseminister, Jose Angel Cordova, sa mandag at 1600 mennesker har vist symptomer på sykdommen. Av disse er rundt 400 nå innlagt på sykehus, melder Reuters.

Landets hovedstad har omtrent stoppet helt opp som følge av influensaen.

Les: - 103 er døde

Varslet pressekonferanse
Smitten har spredt seg til USA, Canada. USA erklærte søndag medisinsk unntakstilstand, og mandag blir det altså bekreftet at svineinfluensaen har kommet til Europa.

Også i Skandinavia frykter helsevesenet at svineinfluensaen allerede har kommet.

Ifølge Aftonbladet blir fem svensker nå sjekket for svineinfluensa.

Ifølge danske B.T.dk er tre personer nå innlagt til observasjon med mistanke om svineinfluensa.

Kan bli farligere
Selv om 103 personer er bekreftet døde av svineinfluensaen i Mexico, har sykdommen bare ført til mildere sykdommer i andre land. Canada melder om seks «milde» tilfeller søndag. I New York er viruset blitt påvist i en mild utgave hos åtte skolebarn.

Faren er at influensaviruset H1N1, som nå har hoppet fra griser til mennesker, kan fortsette å utvikle seg, og bli farligere.

- Det er mye mulig at viruset utvikler seg. Når det utvikler seg kan det helt klart bli mer farlig for mennesker, sier Keiji Fukuda i Verdens helseorganisasjon til Sky News.

Advarer mot reiser
EUs helseminister Androulla Vassiliou gikk mandag ut med en oppfordring om å unngå alle ikke-essensielle reiser til områder som er angrepet av svineinfluensaen.

- Personlig ville jeg prøvd å unngå å reise til områder hvor det er rapportert om tilfeller av svineinfluensa for å begrense personlig risiko og for å redusere faren for å spre smitte til andre mennesker, sier Vassiliou ifølge Reuters.

Pressekonferanse kl 14.30

Det norske Folkehelseinstituttet har sagt at ingen i Norge er smittet med svineinfluensa, og har innkalt til pressekonferanse om den fryktede pandemien klokken 14.30 mandag.

- I forbindelse med utbruddet av svineinfluensa i Mexico vil helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hansen orientere og svare på spørsmål. I tillegg deltar helsedirektør Bjørn Inge Larsen i Helsedirektoratet og overlege Bjørn Gunnar Iversen fra Nasjonalt Folkehelseinstitutt, opplyser FHI.

Nettavisen vil dekke pressekonferansen klokken 14:30.

Følg svineinfluensaen på kartet:

På kartet under kan du følge svineinfluenasen selv, etter hvert som opplysningene kommer inn.

#De rosa merkene betyr mistanke om svineinfluensa.

#De lilla betyr bekreftet smitte.

#Der hvor det er påvist dødsfall, mangler det en prikk i markøren.

#De gule merkene viser hvor det er påvist negative prøver.

HTML EMBED

View H1N1 Swine Flu in a larger map

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.