*Nettavisen* Nyheter.

- Det er en revolusjonsfest vi ser

Foto: Reuters/Scanpix

Forhandlingene mellom president-kandidatene i Ukraina halter, men i gatene holder demonstrantene motet oppe. - Det er en revolusjonsfest, mener TV 2s reporter i Kiev.

28.11.04 14:19

- Vi har gått gjennom gatene i Kiev i dag, og folk er samlet med uforminsket styrke. De holder hverandre i hendene og de synger, forteller TV 2s reporter i Ukraina, Odd Reidar Solem til TV 2 Nettavisen søndag.

Solem betegner søndagen som en «ventedag» etter at mye spenning ble utløst i lørdag, da nasjonalforsamlingen vedtok en resolusjon om å erklære valget ugyldig. Nå knyttes det store forventninger til utfallet av Høyesteretts behandling av opposisjonens klager på gjennomføringen av valget, som ventes mandag klokken 12.00.

Forhandlingene går dårlig
Avtroppende president i Ukraina, Leonid Kutsjma, uttalte på nasjonalt tv søndag ettermiddag at forhandlingene i arbeidsgruppen som er satt sammen for å finne en løsning på presidentkonflikten, «har store vanskeligheter».

Kutsjma legger, ifølge nyhetsbyrået Reuters, mye av skylden på opposisjonskandidat Jusjtsjenko, som presidenten mener ikke har vist tilstrekkelig vilje til å få opphevet blokadene som hans tilhengerne opprettholder rundt regjeringskontorer i Kiev.

- Mot katastrofe
Statsminister Janukovitsj sier søndag at landet er på randen av katastrofe. Han oppfordret sine tilhengere til å beholde roen.

- Vi står på kanten av stupet. Hvis blod spilles, klarer vi ikke å stoppe dette, sa Janukovitsj, som først ble utropt til vinner etter valget forrige søndag, til sine tilhengere i byen Severodonetsk.

Revolusjonsfest
Folkemassene ute i gatene i hovedstaden virker upåvirket av hva som skjer i møterommene, derr representanter fra de to presidentkandidatene på andre døgnet forsøker å finne en løsning på krisen.

Folket har verdens støtte, og har fått vind i seilene:

- Det er jo en revolusjonsfest det vi ser i Kiev nå, en slags blanding mellom en rockekonsert og OL på Lillehammer, sier reporter Odd Reidar Solem til TV 2 Nettavisen.

Hvilte i natt
Store deler av folkemengden som i seks dager og fem netter hadde stått på Uavhengighetsplassen til støtte opposisjonskandidat Viktor Jusjtsjenko, tok seg natt til søndag tid til å sove, melder internasjonale nyhetsbyråer.

Pusten i bakken var et resultat av gårsdagens resolusjon fra Nasjonalforsamlingen som erklærer valgresultatet, som ga statsminister Viktor Janukovitsj seieren, ugyldig.

På det meste har det vært 200.000 mennesker i gatene i Ukrainas hovedstad.

I New York samlet lørdag ukrainske innvandrere og andre og tredje genereasjoners ukrainere seg i gatene i en fredlig demonstrasjon til støtte for opposisjonskandidaten, melder AP.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.