RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Det er en revolusjonsfest vi ser

Foto: Reuters/Scanpix
Sist oppdatert:
Forhandlingene mellom president-kandidatene i Ukraina halter, men i gatene holder demonstrantene motet oppe. - Det er en revolusjonsfest, mener TV 2s reporter i Kiev.

- Vi har gått gjennom gatene i Kiev i dag, og folk er samlet med uforminsket styrke. De holder hverandre i hendene og de synger, forteller TV 2s reporter i Ukraina, Odd Reidar Solem til TV 2 Nettavisen søndag.

Solem betegner søndagen som en «ventedag» etter at mye spenning ble utløst i lørdag, da nasjonalforsamlingen vedtok en resolusjon om å erklære valget ugyldig. Nå knyttes det store forventninger til utfallet av Høyesteretts behandling av opposisjonens klager på gjennomføringen av valget, som ventes mandag klokken 12.00.

Forhandlingene går dårlig
Avtroppende president i Ukraina, Leonid Kutsjma, uttalte på nasjonalt tv søndag ettermiddag at forhandlingene i arbeidsgruppen som er satt sammen for å finne en løsning på presidentkonflikten, «har store vanskeligheter».

Kutsjma legger, ifølge nyhetsbyrået Reuters, mye av skylden på opposisjonskandidat Jusjtsjenko, som presidenten mener ikke har vist tilstrekkelig vilje til å få opphevet blokadene som hans tilhengerne opprettholder rundt regjeringskontorer i Kiev.

- Mot katastrofe
Statsminister Janukovitsj sier søndag at landet er på randen av katastrofe. Han oppfordret sine tilhengere til å beholde roen.

- Vi står på kanten av stupet. Hvis blod spilles, klarer vi ikke å stoppe dette, sa Janukovitsj, som først ble utropt til vinner etter valget forrige søndag, til sine tilhengere i byen Severodonetsk.

Revolusjonsfest
Folkemassene ute i gatene i hovedstaden virker upåvirket av hva som skjer i møterommene, derr representanter fra de to presidentkandidatene på andre døgnet forsøker å finne en løsning på krisen.

Folket har verdens støtte, og har fått vind i seilene:

- Det er jo en revolusjonsfest det vi ser i Kiev nå, en slags blanding mellom en rockekonsert og OL på Lillehammer, sier reporter Odd Reidar Solem til TV 2 Nettavisen.

Hvilte i natt
Store deler av folkemengden som i seks dager og fem netter hadde stått på Uavhengighetsplassen til støtte opposisjonskandidat Viktor Jusjtsjenko, tok seg natt til søndag tid til å sove, melder internasjonale nyhetsbyråer.

Pusten i bakken var et resultat av gårsdagens resolusjon fra Nasjonalforsamlingen som erklærer valgresultatet, som ga statsminister Viktor Janukovitsj seieren, ugyldig.

På det meste har det vært 200.000 mennesker i gatene i Ukrainas hovedstad.

I New York samlet lørdag ukrainske innvandrere og andre og tredje genereasjoners ukrainere seg i gatene i en fredlig demonstrasjon til støtte for opposisjonskandidaten, melder AP.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere