RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Det er en veldig fortjent pris!

Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
Sist oppdatert:
I dag hylles og hedres tre kvinner med Alfred Nobels prestisjetunge fredspris.

OSLO RÅDHUS (Nettavisen): Alfred Nobels fredspris ble utdelt i Oslo rådhus klokken 13.00 lørdag ettermiddag.

Årets pris går til tre kvinner. Liberias president Ellen Johnson Sirleaf, den liberiske sosialarbeideren og fredsaktivisten Leymah Gbowee og den jemenittiske journalisten og menneskerettsaktivisten Tawakkol Karman.

Nobelkomiteen begrunner tildelingen med at årets fredsprisvinnere representerer en lovende trend i verden der kvinner spiller en sentral rolle i fredsbygging.

- En veldig fortjent pris!
Utviklingsminister Erik Solheim samarbeider med Liberia om utvikling i det eneste afrikanske landet med en kvinnelig statsleder. Han hyller de tre kvinnenes innsats for fredsskapende arbeid.

- Jeg gleder meg veldig til å møte fredsprisvinnerne i morgen. Dette er en veldig fortjent pris! Og jeg gleder meg til å samarbeide videre med Liberias president Ellen Johnson Sirleaf med å bygge opp landet og bygge videre på denne fredsprisen, sier utviklingsminister Erik Solheim, som deltar på klimaforhandlingene i Durban i Sør-Afrika, til Nettavisen.

Utviklingsministeren skulle etter planen møte de tre fredsprisvinnerne søndag formiddag, men Solheim må muligens bli igjen i Durban som følge av at forhandlingene er på overtid.

Fredsprisvinnerne har et hektisk program denne helgen. Lørdag formiddag deltok fredsprisvinnerne på Redd Barnas fredsprisfest på Nobels Fredssenter. Nobelprisvinnerne ble intervjuet av barn fra Sagene skole.

Hylles i Oslo rådhus
Deretter følger den ærverdige fredsprisseremonien i Oslo rådhus. Politikere, kongefamilien og andre prominente gjester deltar på seremonien for å hylle fredsprisvinnerne.

Alle de tre prisvinnerne skal holde hver sin tale. I tillegg holder Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland en tale hvor han begrunner årets tildeling.

Klokken 17.00 blir prisvinnerne intervjuet av CNNs Michael Mann. Deretter blir det arrangert fakkeltog foran det ærverdige Gand hotell, hvor prisvinnerne skal motta hyllest fra det norske folk.

Bankett til ære for prisvinnerne
Lørdag kveld avholder Nobelkomiteen en bankett til ære for prisvinnerne. Middagen er lukket for media.

Søndag byr også på et hektisk program for prisvinnerne. De skal blant annet møte en rekke norske politikere, og det hele avsluttes med fredspriskonserten i Oslo Spektrum klokken 20.00 søndag kveld.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere