RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Det er et drama at dette ikke er et drama

Foto: Thomas Paust (Mediehuset Nettavisen).
Sist oppdatert:
Barn blir bitt av slanger og stukket av skorpioner.

RØDE KORS (Nettavisen): Fredag ettermiddag sender Norges Røde Kors en helsestasjon til det flomrammede Pakistan. Norske delegater vil dermed kunne behandle tusenvis av mennesker som trenger akutt nødhjelp.

Utenriksdepartementet bistår prosjektet som er et samarbeid med Kanadisk Røde Kors. Utenriksministeren berømmet de norske Røde Kors-delegatene da han traff dem like før avreise.

- Dette er folk som deg om meg som nå lar familie og jobb ligge i Norge, og reiser for å gjøre en kjempejobb i felten. Dette kommer til å få betydning for tusenvis av mennesker i Pakistan, og de menneskene fortjener vår støtte, og måten vi kan støtte dem på nå, er at folk går til bøssene fra Røde Kors og andre ledende hjelpeorganisasjoner og gir selv, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til Nettavisen.

Norge gir mest
Norge er det landet som har gitt mest per innbygger til det flomrammede landet. Utenriksdepartementet har bevilget om lag 115 millioner kroner som kanaliseres gjennom FNs nødhjelps fond og andre hjelpeorganisasjoner. Støre oppfordrer nå nordmenn til å grave dypt ned i lommeboken.

- Norge er i toppligaen av de som har gitt, og forskjellen på oss og andre er at da kommer pengene med en gang. Også vil vi følge den situasjonen meget nøye, slik at vi kan nå innrette norsk hjelp på best mulig måte i ukene og månedene som kommer, sier Støre.

Generalsekretær i Norges Røde Kors, Børge Brende, ankom Norge fredag formiddag etter å ha vært i det katastroferammede området i over en uke. Han sitter igjen med sterke inntrykk.

- Det er en veldig dramatisk situasjon i Pakistan. Vi ser en veldig forverring av konsekvenser knyttet til flommen. Det er mangel på rent drikkevann, stigende matmangel – folk går sultende, også er det et helseproblem som er eksplosiv. 3,5 millioner barn må få helsehjelp, og det er åtte millioner mennesker som trenger akutt nødhjelp, sier Brende til Nettavisen.

En stille katastrofe
Flommen har pågått i flere uker, og tallet på berørte mennesker har overgått andre store katastrofer som tsunamien og jordskjelvet i Haiti. Likevel har det tatt tid før givere har innsett alvoret og omfanget av denne flomkatastrofen. - Det er et drama at flom ikke er et drama, sier utenriksministeren for å understreke alvoret.

«Det har seg ofte slik at et jordskjelv, en tsunami eller en krigskatastrofe smeller sånn at hele verden våkner. En flom er mer en stille katastrofe»

- Det har seg ofte slik at et jordskjelv, en tsunami eller en krigskatastrofe smeller sånn at hele verden våkner. En flom er mer en stille katastrofe. Sånn som Børge Brende har fortalt fra Pakistan, så tar jo den bort like mange hus og hjem. Generalsekretæren i FN illustrerte det i går ved å si at det er flere mennesker berørt av dette enn det tsunamien og Haiti-jordskjelvet har gjort til sammen. Og da ser vi litt av omfanget, sier Støre.

Brende sier at på det nåværende tidspunkt er det bare én av tre som får bistand. I tillegg er de flomrammede områdene en enorm smittebombe for ulike sykdommer som har potensialet til å kreve tusenvis av menneskeliv.

- Det som er mest alvorlig akkurat nå, er diaré fordi de drikker skittent vann. Det fører til at det spres voldsomt, det er veldig smittsomt. Og når barna er dehydrert fra før av, så dør nå barn i Pakistan på grunn av diaré og dehydrering, sier han.

Bitt av slanger og skorpioner
I tillegg er det påvist tilfeller av kolera, og hudsykdommer sprer seg kraftig blant ofrene. I tillegg utgjør slanger og skorpioner en stor fare for menneskene.

- Det er slik at mange blir bitt av slanger og stukket av skorpioner når de er i vannet, og det finnes ikke nok motgift. Og så legger vi merke til at skabb sprer seg veldig raskt. Også er det fare for oppblomstring av malaria, som også kan være dødelig for disse barna, sier Brende.

Tidligere nødhjelpskoordinator i FN og nåværende NUPI-direktør, Jan Egeland, har flere ganger understreket viktigheten av et nødhjelpsfond som ikke diskriminerer, men deler ut penger uavhengig av hvor mye oppmerksomhet ulike katastrofer får i media.

«Det er slik at mange blir bitt av slanger og stukket av skorpioner når de er i vannet, og det finnes ikke nok motgift»

- Jeg tror at det fondet som ble opprettet i FN under hans ledelse, nå viser seg å være veldig viktig fordi FN umiddelbart kan trekke på penger. Så gode fondsstrukturer er viktig, slik at ikke hjelpeorganisasjoner og de som er ansvarlig for å bistå gjennom FN må bruke masse tid på å få tak i penger som i og for seg allerede er der, men sitter hardt til. Disse fondene gjør det mulig å være til stede raskt, og det er en god ting, sier Støre.

Bidrar til ustabilitet
Pakistan er et land med enorm intern uro, preget av politisk korrupsjon og tidligere katastrofer, fordrevne mennesker, samt et stort innslag av Taliban-elementer. Dersom verdenssamfunnet ikke makter å hjelpe de berørte flomofrene, kan dette føre til alvorlige politiske konsekvenser.

- Det som er klart for alle er at Pakistan er et land som sliter med stabiliteten allerede. Det er mange store uløste problemer som er politiske. Også får du dette i tillegg som gjør at millioner av mennesker havner i den ytterste krise, og da vet vi at dette bidrar til ustabilitet, og det har det landet og regionen nok av. Og det er nok en grunn til at vi bør engasjere oss, sier Støre.

Fredag ettermiddag skal Brende være bøssebærer sammen med det pakistanske miljøet i Norge.

- Det pakistanske miljøet i Norge er jo så hardt rammet av dette. Det viser solidaritet, og jeg synes det er flott at de nå går med bøsser og samler inn for Røde Kors og Røde halvmåne, så jeg gleder meg til å gå sammen med dem og samle inn, sier Brende.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere