RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Det er ingen russiske soldater i Øst-Ukraina

UTSPØRRING: I en TV-sendt utspørring svarte Russlands president Vladimir Putin på spørsmål fra russiske borgere - blant annet om Ukraina.
UTSPØRRING: I en TV-sendt utspørring svarte Russlands president Vladimir Putin på spørsmål fra russiske borgere - blant annet om Ukraina. Foto: Vasily Maximov (Afp)
Sist oppdatert:
Vladimir Putin avviser at det er russiske soldater som nå opererer i Øst-Ukraina.

- Det er bare tull. Det er ingen russiske soldater i Øst-Ukraina, sa Russlands president Vladimir Putin da han stilte til intervju torsdag, melder Russia Today. 

Se videopptak fra Russia Today lenger ned.

Putin svarte på spørsmål fra vanlige borgere i et innringningsprogram på russisk TV. Det er tolvte gang presidenten stiller til maratonintervju på denne måten. I fjorde varte seansen i over fire timer.

Les også: Tror tredje verdenskrig er i ferd med å bryte ut

Samtaler i Genève

Russland blir av omverdenen beskyldt for å bidra til uro i Ukraina etter annekteringen av Krim. Torsdag møttes Russland og Ukraina til samtaler i Genève om krisen.

Ukrainas utenriksminister Andrij Desjtsjytsja og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov deltar i samtalene sammen med USAs utenriksminister John Kerry og EUs utenrikssjef Catherine Ashton, melder NTB.

Samtalene starter bare timer etter at tre prorussiske separatister ble drept i et sammenstøt i Mariupol øst i Ukraina.

Viste til NATOs utvidelser

Russlands annektering av Krim er dels et svar på NATOs utvidelser østover, sa Putin i TV-utspørringen og advarte Vesten mot å gå for langt.

- Når infrastruktur fra en militærblokk nærmer seg våre grenser, vekker det bekymring og spørsmål hos oss, sa han ifølge NTB.

- Vår beslutning om Krim bygget delvis på en vurdering av hva som ville skjedd dersom vi ikke hadde gjort noe, sa han videre.

Putin sa at han tror at om Russland hadde latt være å gripe inn, ville NATO før eller siden ha innlemmet Ukraina i alliansen.

DIREKTE: Vladimir Putin under den TV-sendte utspørringen torsdag.

Bekrefter styrker på Krim

Putin bekreftet i TV-programmet at russiske soldater var på Krim før  folkeavstemningen som førte til at Russland annekterte Krim. De var der "for å gi støtte til lokale forsvarsstyrker", sa han ifølge Russia Today og britiske ITV.

Putin sa at myndighetene i Kiev bør ta en prat med de lokale innbyggerne for å håndtere problemet i Øst-Ukraina, ikke sende stridsvogner.

- Det er deres hjem

- Alle som bor i Øst-Ukraina er lokale innbyggere. Det er deres hjem, og de har ikke noe sted å dra, sa Putin videre.

SEPARATISTER: En væpnet mann med St. George-merket på jakken - et symbol for de prorussiske separatistene - fotografert på gata i Slaviansk onsdag.


Presidenten sa at Kiev bør forhandle og kalte maktbruken fra myndighetenes side i Ukraina en kriminell handling.

Snowden ringte inn

En av innringerne som fikk slippe til i programmet var varsleren Edward Snowden, som oppholder seg på ukjent sted i Russland. Han spurte om Russland saumfarer sine borgeres data- og telekommunikasjon, slik USA gjør.

Les også: Gjett hvem som ringte Putin på direkte'n?

- Vi har ingen slik masseovervåking i vårt land, svarte Putin ifølge Russia Today.

Se opptak med engelsk dubbing av utspørringen med Putin under.


Mistenker russiske agenter

Samtidig meldes det at ukrainske myndigheter skal ha pågrepet et titall russiske statsborgere, alle med etterretningsbakgrunn.

- Vi har rundt ti russere, med russiske pass, som er arrestert, sa en talskvinne for den statlige sikkerhetsvesenet ifølge NTB.


Prorussiske separatister drept

Torsdag opplyste Ukrainas innenriksminister Arsen Avakov at tre prorussiske separatister ble drept i sammenstøt med ukrainske sikkerhetsstyrker på militærbasen i Mariupol natt til torsdag. Ifølge Avakov angrep separatistene med brannbomber mens de ukrainske styrkene først skjøt varselskudd.

Les også: Tre drept, 13 skadd ved militærbase

Mariupol ligger ved Azovhavet i Donetsk, regionen som har vært sentrum for uroen den siste tida.

Følg Nettavisens livestudio for de siste oppdateringene om Ukraina.


Les også:

– Russerne vil bygge ny Berlinmur

Brende: – Kan bli et blodbad i Ukraina

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere