RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Henny Ray Abrams (Ap)

- Det er Iran som er fremtiden

Sist oppdatert:
Ahmadinejad mener USA må akseptere Irans fremtidige stormaktsrolle i verden.

Denne uken er Irans president Mahmoud Ahmadinejad på besøk i New York for å delta på FNs generalforsamling.

I den anledning tok han til motmæle for kritikken som er rettet mot det iranske regimet.

- Den amerikanske administrasjonen må innse at Iran er en stormakt, sier han i et intervju med Associated Press.

- Fremtiden tilhører Iran
Videre sier Ahmadinejad at Iran bare ønsker fred med sine naboer.

- De som insisterer på å være våre fiender, dreper og ødelegger muligheten for vennskap med oss i fremtiden, noe som er beklagelig ettersom det ikke er noen tvil om at fremtiden tilhører Iran. Og denne fiendtlige innstillingen er ufruktbar, sier han.

Ahmadinejad avviste også påstandene om at Iran forsøker å utvikle atomvåpen. Irans atomprogram er som kjent svært omstridt, og har ført til en rekke FN-sanksjoner. Men regimet står på sitt og hevder de kun har fredelige hensikter med atomprogrammet.

- Vi er ikke redde for kjernevåpen. Poenget er at hvis vi faktisk hadde ønske om å bygge kjernevåpen, så hadde vi vært modige nok til å si det. Men dette er ikke noe vi ønsker. Vi mener også at hele atomvåpenarsenalet i verden må ødelegges, sier han.

Menneskerettigheter
Iran har også fått massiv kritikk for sine brudd på menneskerettigheter. Opposisjonen er blitt undertrykt, media er statskontrollert og mange politiske motstandere er blitt arrestert, og i noen tilfeller henrettet.

Verdenssamfunnet har også klandret Iran for å ha fusket med presidentvalget 12. juni 2009.

- Jeg mener når en drøfter temaer som frihet, så må det gjøres på et komparativt grunnlag. Og man skal huske på at demokrati først og fremst er at majoriteten styrer, minoriteten kan ikke styre, sier han.

Dette er Ahmadinejads syvende besøk i USA, og det var flere demonstrasjoner i New York mot Irans stadige brudd på menneskerettigheter. Iran er ett av de landene i verden som gjennomfører flest henrettelser. I tillegg henretter regimet ungdomsforbrytere, noe som bryter med FNs barnekonvensjon som landet har ratifisert.

Dømt til steining
Iran har i sommer fått sterke reaksjoner etter at det ble kjent at tobarnsmoren Sakineh Mohammadi Ashtiani (43) ble dømt til døden ved steining for utroskap.

Ahmadinejad sa i et TV-intervju i helgen at Ashtiani aldri var blitt dømt til steining, og at dette var et resultat av en propagandakampanje.

Men dette strider imidlertid mot uttalelsene til Ahmadinejads egen utenriksminister som tidligere i høst bekreftet at Ashtiani var dømt til steining.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere