- Det er nesten umulig å være ute

Foto: Scanpix/privat

Norske Martin Furuseth befinner seg midt i hetebølgen som trolig har krevd 15.000 menneskeliv.

12.08.10 08:47

Hetebølgen i Russland har trolig krevd tusenvis av menneskeliv. I tillegg har skogbranner i Russland resultert i et enormt røykteppe som har lagt seg over hovedstaden.

Norske Martin Furuseth er fastboende i Moskva og er nødt til å ta forholdsregler som følge av krisen.

- Jeg prøver å være ute så lite som mulig. Jeg pleier å gå til jobben, men nå må jeg kjøre bil på grunn av røyken. Jeg går fort fra leiligheten til bilen, og oppholder meg lengre på kontoret enn vanlig. Vi er velsignet med aircondition i VimpelCom, men de som ikke har det, har begynt å la medarbeidere være hjemme, sier viseadministrerende direktør i VimpelCom i Moskva, Martin Furuseth, til Nettavisen.

- Jeg synes det verste er at det har vært så varmt. Når man får kombinasjonen av 37 varmegrader og en sikt på under hundre meter som følge av røyken, så er det nesten umulig å være ute, sier Furuseth.

Moskovitter er sterkt plaget
Furuseth sier at han har det etter forholdene bra, og har så langt ikke pådratt seg noen helseplager av den voldsomme røyken. Men han understreker at moskovitter generelt er sterkt plaget av situasjonen.

- Hvis du har en normal leilighet i Moskva, som er en leilighet uten aircondition, så blir det lite nattesøvn. Så folk lider under varme og røyk. Vi har jo hatt dager her med mellom 35 og 40 varmegrader, sier han.

Meteorolog og forurensningsekspert Jeff Masters anslår at 15.000 mennesker kan ha dødd som følge av hetebølgen i Russland, skriver Bloomberg.

Den norske ambassaden i Moskva har redusert antall ansatte fra 60 til fem personer. Dette gjelder både norske utsendinger og lokalt ansatte.

- Det er fem norsk utsendinger som er igjen på ambassaden, pluss et rullerende vaktlag som er igjen. Dette betegnes som en minimumsbemanning, og vi har fortsatt et mål om å opprettholde det diplomatiske nærværet. Alt ikke-kritisk personell er bedt om å forlate byen fordi belastningen med å oppholde seg i Moskva er så stor at man ønsker å gjøre det slik. Der er det individuelle tilpasninger. Noen har reist til Norge, mens andre har reist til andre steder i Russland. I tillegg er det noe ferieavvikling, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Kjetil Elsebutangen, til Nettavisen.

- Det er utvilsomt en belastning for dem som oppholder seg i Moskva. Det frarådes mot å være utendørs lengre enn nødvendig, det er svært varmt, og selv det å holde seg innendørs over en lengre tid med lukkede vinduer vil være en belastning, sier Elsebutangen.

- Kan tåle en del
Chargé d'affaires Hilde Svartdal Lunde ankom Moskva søndag, og er en av de norske utsendingene som fortsatt befinner seg på ambassaden.

- De som har vært her en stund har reist hjem. Friske mennesker kan tåle en del, men det er et tidsaspekt her som er vesentlig. I går og i dag har det vært vestavind med langt bedre luft, men ifølge prognosene vil dette forverre seg til helgen, sier chargé d'affaires ved den norske ambassaden i Moskva, Hilde Svartdal Lunde, til Nettavisen.

Utenriksdepartementet har ennå ikke frarådet nordmenn mot å reise til de rammede områdene.

- Fra nordmenn som er fastboende i Moskva, har vi ikke fått en eneste henvendelse. Siden det er ferietid, så er det veldig få nordmenn som oppholder seg i Moskva. Vi har sendt ut et varsel til alle som er registrert her om å følge med på våre hjemmesider, sier Svartdal Lunde.

Risikogrupper
Men Helsedirektoratet ber nordmenn i risikogrupper om å ta forholdsregler dersom de planlegger et besøk til de mest utsatte områdene.

- I forbindelse med de store skog- og torvbrannene i Russland de siste dagene, har det oppstått til dels kraftig luftforurensning særlig i områdene sør og sørøst for Moskva. Luftforurensningen er såpass stor at den kan representere en helsefare særlig for personer med hjerte- eller lungesykdommer. Men også eldre generelt, gravide og småbarn (0-3 år) er spesielt utsatte for uheldige virkninger av forurensningen som inneholder både gasser og partikler, skriver Helsedirektoratet på sine hjemmesider.

Nordmenn oppfordres derfor til å begrense sitt opphold utendørs og bruke støvmaske eller annet åndedrettsvern i belastede områder.

I tillegg har store deler av kornavlingene i landet blitt rammet, noe som har ført til at statsminister Vladimir Putin har lagt ned et eksportforbud ut året.

Russland strever med å komme seg etter finanskrisen, men økonomien vil trolig rammes kraftig som følge av hetebølgen. Skadeomfanget av hetebølgen og skogbrannene kan komme til å koste 90 milliarder kroner, noe som utgjør én prosent av landets bruttonasjonalprodukt, opplyser sjeføkonom ved Alexander Morozov til Bloomberg.

Putin anslår at årets avling vil bli redusert med en tredjedel fra fjoråret som følge av tørken.

Atomtrussel
22 av landets 83 regioner er rammet av brannene. Den russiske regjeringen har også uttrykt bekymring for at de massive skogbrannene kan utgjøre en atomtrussel hvis de sprer seg til nabolandet Ukraina, ettersom radioaktive partikler fra Tsjernobyl-ulykken i 1986 ligger begravd i både planter og trær.

Russland har opplevd den varmeste sommeren i løpet av de 130 årene temperaturene er blitt registrert.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.