*Nettavisen* Nyheter.

- Det er uforståelig

UPPSALA (TV 2 Nettavisen): Helge Fossmo kan ikke forklare hvorfor han ikke våknet av tre revolverskudd i huset da kona ble drept, men at han våknet av en sms-melding fra Sara Svensson.

27.05.04 15:42

Fossmos forklaring tidligere torsdag:
Del 3: - Jeg hjalp Gud litt
Del 2: - Alexandra var opprørsk
Del 1: - Har ingen grunn til å lyve

- Uforståelig
- Hun surrer noe om å gjøre det ene men også det andre. Jeg er irritert fordi jeg er trøtt. Jeg får det ikke med meg. Jeg sier ja, ja, men nå er jeg trøtt. Så sovnet jeg igjen.

Slik forklarte Helge Fossmo telefonsamtalen med Sara Svensson mellom drapet på Alexandra Fossmo og drapsforsøket på Daniel Linde. En samtale som fulgte en sms-melding fra Svensson. Da hadde tre skudd nettopp blitt avfyrt i huset der han sov. Helge Fossmo tilbakeviste alle påstander om at han skal ha visst om drapsplanene til Sara Svensson, og beskrev hennes samtaler som trivielle eller som samtaler om hennes søken etter nåde hos Gud.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Jeg som har vært med på en slik prøveskyting, mener at det er umulig ikke våkne av. Kan du forklare at du ikke våkner av tre skudd i huset, men at du våkner av et sms? spør statsadvokat Anne Sjöblom.

- Nei det klarer jeg ikke forklare. Jeg synes selv det er utrolig merkelig. Verken jeg eller barna våkner. Jeg kan ikke forstå det.

- Er det virkelig sannheten?

- Ja, det er virkelig sannheten.

Helge Fossmo fortalte at han sovnet etter samtalen, og ble vekt like etterpå av en telefonsamtale der han ble fortalt at Daniel Linde hadde blitt skutt i munnen.

Han løp da over til huset til Linde og møter en sterkt skadd Daniel.

- Daniel sier: «nå skal jeg dø». Da blir jeg sterk, og sier: «Nei Daniel, du skal ikke dø. Du skal bli her», forklarte Fossmo i retten.

Ingen mistanke
Helge Fossmo fortalte i Uppsala tingsrett at han ikke hadde noen mistanke om Sara Svenssons drapsplaner, til tross for at han hadde intensiv sms- og telefonkontakt med henne.

Sara Svensson har i sin forklaring derimot fortalt om tiden før drapene i Knutby og hvordan de anonyme sms-meldingene, og samtalene med Fossmo, overbeviste henne om at hun skulle utføre drapene på Alexandra Fossmo og Daniel Linde.

I sine politiforklaringer har Helge Fossmo aldri forklart eksakt hva han mente med tekstene som Sara Svensson har fortalt om. Torsdag kunne påtalemyndigheten for første gang presentere det konkrete innholdet for Helge Fossmo.

Tekstmeldingene Statsadvokat Anne Sjöblom konfronterte Fossmo med de konkrete meldingene og ba Fossmo om forklaringer.

  • 05-12-03 04.53.58: Du behøver fatta ett beslut och inge fundere om. Finn en säker løsning. Du beviser din kärlek genom att befria honom.Han behøver det.Hans gräns er snart nådd.

- Nå må jeg bli pastoral for å forklare dette. Det er slik at jeg ikke skriver om meg selv men Jesus. Sms-ene er sammenfatning av samtaler vi har hatt. Det handler om et sikkert feste eller et anker. Jeg snakker om at det handler om å finne en sikker løsning, fordi vår synd er et uløselig problem. Å befri ham var en halvt fleip¿

- Jeg forstår at du har vanskelig for å forstå, fordi du ikke tenker i bibelske baner. Han taler for henne. Hun bestemmer seg ikke for å tro på den nåden.

- Jeg forstår fremdeles ikke. Det du nå beskriver, hvorfor har du ikke sagt det før. Du har sagt at du ikke kjenner igjen sitatene, sa Sjöblom.

- Det vet jeg ikke. Jeg forstår at det er lett å forstå i det lys Sara forteller om, men forklaringen er vanskelig å forstå for deg fordi du ikke kan forstå. Den som vil forstå, kan forstå, sa Fossmo.

  • 17-12-03 01.06.18: Det første är ditt måste. Det andra kan du göra av kärlek. Det måste ske på något sä tt. Din osjälviska hjälp skulle räknas dig tilgodo inför Honom.Du kan!

- Det handlet om økonomi. Sara har gitt meg mye penger. Hun snakket om å gi sitt tiende til meg istedenfor forsamlingen. Det sa jeg nei til for det er viktig å gi det til forsamlingen. Tiende var en nødvendighet for forsamlingen. Jeg sa at hun måtte gi meg penger utenom tiende.

- Jeg hadde spurt om Sara kunne hjelpe meg. Jeg trengte hjelp til min regning. Det er fryktelig lumpent å tigge penger på denne måten.

  • 07-12-03 21.37.34: Tiden går och den kan du inte skjute framfö r dig. Känn inte och grubbla inte. Fatta ditt beslut och finn en sä ker løsning. Det är din väg til ro. Liksom hans

- Tro har ikke med følelser å gjøre. Hun kjente ikke at hun hadde fred med Gud. Jeg sa at det ikke hadde med følelser, men at hun skulle velge å tro på nåden. Den sikre løsningen var å velge å tro.

  • 10-12-03 09.16.18: Nu måste du låta honom få besked. Hå ll honom i övrigt utanför. Men hans gräns är nådd och han behöver visshet. Tiden går. Agera innan det är fö r sent!

- Det er ikke et nytt budskap. Det handler om at nåden er ikke evig hans, at tålmodighet ikke er evig, og at hun må gjøre det før det er for sent.

- Hvem skal hun holde utenfor?

- Det er Jesus. Sara hadde en tendens å forankre det meste i Jesus. Dette betydde at hun skulle leve sitt liv og holde Ham utenfor alle dine trivialiteter. Ta imot Hans nåde.

- Hvorfor var nåden snart slutt?

Jeg ville presse henne til å få nåde fra Gud

Når du ble konfrontert med disse sms-ene, innrømmet du det?

- Nei jeg kunne ikke forklare det med nøyaktig innehold, men jeg har skrevet mange slike.

- Hvorfor vil du ikke kjenne til sms-en?

- Det er vanskelig å forklare. Man har levd i en slik fantasiverden i Knutby. Ubibelsk. Vanskelig at noen skal tro på den beskrivelsen. Jeg kan ikke fornekte for noen at jeg skriver det.

- Hva med «Ta det til fullbördan nå»?

- Det betyr som jeg har sagt tidligere, det enkle å velge at nåden finns også for henne.

- Det du påstår om økonomi - Hvorfor skriver du om økonomi med religiøse omskrivninger? Hvorfor ikke i klartekst?

- Det er i klartekst slik vi snakket om. Det er ikke unikt.

- Hvorfor sa du ikke: Jeg trenger hjelp med telefonregningen, send penger?

- Det hadde vi snakket om så det visste hun jo, svarte Fossmo.

Telefonavlytting
I retten ble Fossmo også konfrontert med telefonsamtaler han har hatt med familien sin etter drapet. Politiet avlyttet samtalene.

I en samtale med sin mor 23. januar, skal Fossmo ha sagt at «det er dyrt å dø», mens han ler. Han sier også at han ikke hadde forsikring på Helene, men at «han nå har lært».

- Er ikke dette en merkelig måte å uttale seg på, å le på denne måten kort tid etter at du mistet din hustru? spurte aktor.

- Det er typisk Fossmo-syndrom. Jeg ler av det som er veldig vanskelig. Det som er veldig smertefullt, svarer Fossmo.

Fossmo sier også at han var i en svært vanskelig økonomisk situasjon, og at han aldri ville klart seg hvis det ikke var for overføringene fra Sara Svensson. Hadde han ikke blitt tiltalt for drapet på kona og drapsforsøket på Daniel Linde, ville han fått utbetalt 1 million kroner i livsforsikring og 400.000 kroner gjennom jobbens forsikring.

- Hvordan ville din økonomi sett ut hvis du ikke ble tiltalt for disse forbrytelsene?

- Jo, jeg tjente 24-25.000, det klarte jeg meg bra på.

- Jeg mener forsikringen, sa statsadvokaten.

- Å, du mener slik. Det hadde minsket min gjeld på huset. Alexandras livsforsikring var på 1 million. Så hadde jeg forsikring gjennom jobben på 400.000 kroner.

- Mange utgifter...
I en annen telefonsamtale fortalte Helge Fossmo sin bror at «Det blir store utgifter denne måneden, nye seng¿ha ha¿ ny pute og dyne¿ha ha¿ begravelseskostnader.. ha ha.»

- Det er et merkelig utdrag dette. Fortsatt er det slik at jeg var i en megaanstrengt følelsesmessig situasjon. Det skaper disse reaksjonene iblant, forsvarer Fossmo seg.

TV 2 Nettavisen følger Fossmos forklaring.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.